048.jpg.jpeg
Blogi

Raakamaito

Kävimme viikonloppuna isäni luona ja siellä tuli puhetta raakamaidosta. Isä oli jostain saanut päähänsä että haluaa sellaista ostaa ja ilmeisesti jostain tilalta on tilaamassa. En muista nyt varmaksi miten tuo meni.

Tämä sitten laukaisi mussa uteliaisuuden. Olen tokikin maistanut raakamaitoa sekä ternimaitoakin. Lämpimänä että kylmänä. En vain muista enää miltä se maistui joten aloin seuraavana päivänä ottamaan selvää mistä Porista mahtaisi saada raakamaitoa. Janosin tuota raakamaitoa. Halusin tietää mieltä se oikein maistui. Tiedän, että pidin raakamaidosta.

Liikuin muksuna eräällä lehmätilalla jossa tuli maistettua raakamaitoa. Sain joskus kokeilla lehmän lypsämistäkin ja se oli kyllä aikamoista hommaa. Käsiin se otti. Eikä aluksi meinannut tulla yhtikäs mitään kun aina lipesi ote. Varsinkin kun pelkäsin satuttavani sitä lehmää. Heinähommissakin tuli tuolla tilalla oltua vaikka mulla piti olla heinäallergia. No eipä se mitään silloin kyllä oireillut.

Onko lukijoista kukaan maistanut raakamaitoa? Lämpimänä tai kylmänä. Mä jotenkin olin ajatellut että tuo raakamaito olisi jotenkin makeata mutta sekoitin ilmeisesti hylamaidon raakamaitoon. Mulla kun oli lapsena laktoosiepäily vaan eipä ollutkaan. Muistan kun jouduin kuukauden vaiko kaksikin juomaan sitä hylamaitoa ja se oli pahaa. Liian äklön makeaa. Ehkä se on syy, miksen pysty syömään liian makeita. Raakamaito oli rasvaisen makuista eikä nyt ihmekään kun 5,5% on rasvaa. Eron tavalliseen maitoon huomaa heti ensi maistamalla.

Uskaltauduin
antamaan kissoillekin maistiaisia kun ensin olin googlettanut ettei raakamaidon pitäisi aiheuttaa kissalle mitään vatsapuruja. Zilla kyllä maistoi kunhan Siiri oli poissa näköpiiristä mutta ei sen ihmeemmin innostunut. Siiri taas tuntui sekoavan. Ihan totta! Jos käyn ottamassa mukin jossa raakamaitoa on, on Siiri kärppänä paikalla. Yrittää ottaa osansa.

Porissa raakamaitoa saa ainakin maatilapuoti Wanhasta, joka sijaitsee Antinkatu 13 eli Porin torin laidalla. Litrahinta 5,95EUR on kyllä moninkertainen verrattuna kaupan maitoon mutta on se sen arvoista.

39 kommenttia

 • Salla

  Salla

  Näin mielestäni tota samaa maitoa Mikkolan Prismassa ja oli muistaakseni halvempaakin 🙂 Itsellä jäi vaan hyllyyn ku en tykkää edes täysmaidosta,maistuu liian rasvaselta 😀

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Voi ollakin, tosin luulisi että isä olisi Prismassa tuon bongannut kun itse nimenomaan etsii raakamaitoa. Kun se käy siis Primassa kaupassa. 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No no, ei pidä olla liian bakteerikammoinen vaikka eipä tuo ehec mikään vitsin paikka olekaan mutta en itse ole kuitenkaan huolissani tuosta vaikka tiedostan kyllä vaaran. 🙂

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Joo, en ollut minäkään bakteerikammoinen ennen kuin sain kaksi lasta. Nyt asioita ajattelee hieman eri kannalta. En vain ymmärrä, miksi ottaa tuollainen riski jonkun raakamaidon vuoksi. Ikinä ole pisaraakaan juonut ja hyvin olen pärjännyt.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Mä haen raakamaitoni suoraan maitotilalta Lattomereltä omaan tonkkaan. Taatusti tuoretta ja halvempaa kuin kaupan. Eikä ole mitään välikäsiä pakkaamassa tuotteita.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Juu, tuollainen kannattaa. Enhän itse siis ole raakamaitoa ottamassa mitenkään jokapäiväiseen kulutukseen mutta kiva tietää että jostain saa sitten kun taas tekee mieli. Isänihän etsii tuollaista maitotilaa josta saisi omaan tonkkaan sen maidon. Ja tottakai se suoraan tilalta haettaessa on halvempaa kuin kaupan. Itselläni ei vaan ollut mahdollisuuksia hakea mistään tilalta koska en edes tiennyt missä täällä Satakunnassa on sellaisia tiloja mistä saisi.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Vinkkaa ihmeessä isällesi Lattomerestä! Googleen kun laittelee raakamaito Pori Lattomeri niin tiedot löytyy!

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Joo, oon kuullu et se ois hyvää tuosta ternimaidosta tehtynä.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Raakamaito on aika tuhtia tavaraa, itselläni menee raja rasvaisuudessa kevytmaidon kohdalla eli sitä voin juuri ja juuri juoda. Eiköhän Porin Kauppahallistakin saa raakamaitoa?

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   On se kyllä tuhtia, mutta en siis ole käyttämässä tätä päivittäin. Nyt halusin vaan verestää muistojani. Tosin mielestäni se just tuore maito on parhainta. 🙂 Juu kyllä vissiin saa mutta jos olin ymmärtäväni oikein niin vain jonakin tiettynä päivänä.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Kun on maalta kotoisin niin tuossa maidossa ei sinällään ole mitään ihmeellistä, lapsena sitä varmaan pääsääntöisesti tuli juotuakin. Mutta en sitä kyllä enää juo, en varmaan edes pystyisi, on se vaan aika tuhtia tavaraa kun on rasvattomaan maitoon tottunut =)

 • Universalis

  Universalis

  Mä en juo maitoa ollenkaan, en ole yläasteikäisestä lähtien juonut. En vaan tykkää. Rasvaton maito ei maistu miltään ja kevyestä ylöspäin on jo kuin kermaa joisi. 🙂 Mun mielestä maito ei kuulu aikuisen ruokavalioon juomana. Kalsiumin ja D-vitamiinin lähteitä on muitakin, parempia. Suomalaiset on vain aivopesty lapsesta asti juomaan maitoa kaikin mahdollisin kampanjoin. Vahvat luut ja hampaat maidolla, urheilijat Valion mainosmannekiineina tms. Mutta kukin tekee kuten tykkää, en arvostele enkä tuomitse, tämä vain on oma mielipiteeni. 🙂

  http://www.kemikaalicocktail.fi/2012/05/kuollut-maito/

  http://www.hs.fi/tiede/a1385866905614

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Aikamoista propagandaa. Pystytkö kertomaan, mitkä ovat nämä paremmat kalsiumin lähteet?

  • Anonyymi

   Anonyymi

   pöhpöh.. Mitää propagandaa ole. Kalsiumia saa mm. kasviperäisistä tuotteista. Mutta helpompihan se vaan on mennä kauppaa ja maitohyllylle, ottaa se valion homegenoitu ja pästöroitu maito, mikä aiheuttaa useimmille ihmisistä vatsanpuruja. Pienellä vaivannäöllä voit löytää tietoja MISTÄ muualta voit saada kalsiumia 😉 http://www.vegaaniliitto.fi/esitteet/Ca.html

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Juu, on kalsiumia seesaminsiemenissä, aika paljon pitäisi esim. lapselle siemeniä ja parsakaalia syöttää jotta päivän tarve tulee täytettyä. Ärsyttää se kun jostain tehdään myrkkyä mikä ei sitä ole. Ja en itse kyllä tunne ketään, joka ei tavallisia maitotuotteita kestä, laktoosilla tai ilman. Mut toki on jokaisella oikeus syödä tai juoda mitä huvittaa.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   On siinä myös se eettinen puoli. Jos pelkällä seesaminsiemenellä haluaa kalsiumintarpeensa täyttää niin aika paljon saakin syödä (alle 100 grammaa kuitenkin, aikuisen naisen siis), mutta saahan sitä sit lisäksi monesta muustakin (googlaamalla löytyy listoja jos kiinnostaa).

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Seesaminsiemenissä on sitä myrkkyä (katsokaa googlella en muista nimeä) ja maksimimäärä on päivässä 2 rkl mieluusti vain 1rkl.
   Joten tolla ei ihan kalsiumia saa korvattua vielä…kuidut kylläkin.
   Itse en ole maitoa juonut kohta viiteen vuoteen mutta kalsiumarvot on verikokeiden perusteella hyvät. Käytän kaikkea muuta kalsiumlähdettä 🙂

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Otapa 100g siemeniä on koko pussillinen. Sen kun vedät päivässä niin olet sinkkiarkussa kun jatkat tuota rataa viikkoja…Netissä on paljon aiheesta tietoa!

  • Kaisa

   Kaisa

   Nykyään on mittavat valikoimat eri kasvimaitoja, joihin on myös lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia. Maitohan ei ole kovin terveellistä, kuten aikaisemminkin tässä on jo esitetty, esim. lapsilla maito voi runsaasti käytettynä aiheuttaa jopa anemiaa kun kalsium estää raudan imeytymistä. Kaikkea kohtuudella.

  • Sisu

   Sisu

   HAH! 😀 Itse juon parhaimpina päivinä maitoa litran verran, koska tykkään maidosta ja se mikä "kuuluu" aikuisen ruokavalioon / ruokajuomiin, olkoon jokaisen oma asiansa. Vettäkin juon, mutta useimpien ruokien / herkkujen (esim. suklaa ja maito, kuivakakut ja maito, suklaaleivonnaiset ja maito…..) kanssa maito sopii paremmin omaan makuun. 🙂 Ja ihan terve olen, vaikka lapsesta asti olenkin maitoa juonut päivittäin ja joskus tulee juotua paljonkin. Muulla tavalla en ota kantaa siihen, onko terveellistä vai ei.

   Melkoista yleistystä siis tuo, että kaikki olisi vain aivopesty juomaan maitoa.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Mun raakamaitokokemukset on lapsuudesta kesälomareissuilla joilla ihan ehdottomasti kieltäydyin juomasta lehmänmaitoa, purkkimaitoa sen olla piti 🙂
  -hss

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Itse olen maalta kotoisin ja vanhemmillani edelleen maitokarjaa. Tällä hetkellä asun kaupungissa ja täällä juon kyllä ihan kaupan maitoa, mutta aina porukoilla käydessä kyllä se on sitä aitoa maitoa jota täytyy saada 😉 on se kuitenkin ihan parasta kun tottunu pennusta asti sitä juomaan.

  Itse en tajua niitä ihmisiä jotka kuvittelee että se maito ois jotenkin "likaista" kaupan maitoon verrattuna. Kyllä siitä pidetään hyvää huolta ja laatua tarkkaillaan, että voi kyllä olla ihan huoletta. 🙂

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Mun vanhemmat toi joskus tuota kotia ku olin muksu kun ne on molemmat ollu aina lomittajia. Sitä maitoa en voinu sietää mut äiti teki siitä silloin tällöin juustoa ja se oli kyllä tosi hyvää. Mä en tosin oo muutenkaa koskaa tykänny maidosta, ainoastaan kahvis käytän ja silloinki vain rasvatonta.
  T. Virpi

 • Kilokiukuttelija

  Kilokiukuttelija

  Lapsuuden ja nuoruuden kun vietti mummolassa, jossa oli lehmiä, tuli juotua maitoa ihan normaalisti. Itse koen tuon nykytermin RAAKAmaito jotenkin.. hienostelevana. Ymmärrän, että kun maito"lajeja" on nykyisen sen seitsemän sorttia, pitää jotenkin tarkentaa, mutta maitoahan tuo on!
  Rasvaista se on, mutt ajos maidosta tykkää, sitä ihteään!
  Ja pyh kaikki ehec-pelot – mihin ihmeeseen tämä maailma on menossa kun kaikki steriloidaan ja pakwtoidaan ja viedään niin kauas alkuperästä.
  Siksi kai ne allergiatkin ovat lisääntyneet, kun useat lapset kasvaa steriilissä kuplassa sen sijaan, että saisivat kasvatetttua vastustuskykyä mullan, lian, pölyn ja mudan avulla!

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Ehec ei kasvata kenenkään vastustuskykyä!!! Siihen voi oikeasti kuolla. Ja on kuollutkin, ja ihan täällä Suomessakin.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Maidon joukkoon ei tarvi mennä kuin vähän ulostetta ja koko maitoerä on pilalla. Useita tapauksia ollut esim. Usassa kun on juotu/syöty tuotetta jonne on mennyt ulostetta ja uhri on kuollut.

  • Saary

   Saary

   Oletko koskaan käynyt maitotilalla? Kerroppas minulle missä välissä ulostetta voisi mennä maitotankkiin? Isäntäkö sitä käy sinne pudottamassa?

   Ihmiset on kautta aikain juoneet maitoa suoraan lehmän tissistä ja hyvin ovat voineet. Meidänkin kylän penskat miltei KAIKKI olivat maitotilalta jossa juotiin lehmänmaitoa päivittäin. Kukaan ei kuollut ehec-bakteeriin. En ole kuullut kenenkään tuttavani kuolleen ehec-bakteeriin vaikka sitä maitoa ovat lehmän tissistä juoneetkin.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Vanha postaus mutta tekeepähän mieleni kommentoida. Ehec-riski on ihan todellinen, näitä tapauksia on muistaakseni ollut pari Suomessakin. Kyseinen bakteeri ei kuitenkaan kovin monelta tilalta löydy, joten riski on aika pieni. Käsittelemättömässä maidossa kyllä on bakteereja, varmaan myös "uloste-bakteereja" kun ei niitä tissejä lypsyssä desinfioida vaan pestään vain kostealla rätillä – mutta bakteerit on yleensä sellaisia jotka eivät aiheuta ihmiselle haittaa/vaaraa.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Kaverini, jolla on laktoosi-intoleranssi, käy ostamassa suoraan tilalta maitoa. Pystyy kuulemma juomaan sitä saamatta oireita.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Olen kuullut samaa ja yllättävää, myös kissojen masut kesti tätä raakamaitoa kun pikkuisen annettiin maistaa. Jopa Siirin herkkä maha.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *