010.jpg.jpeg
Blogi

Jauheliharisotto

noin 4:lle
2 rkl öljyä
300 g jauhelihaa
2 sipulia (tai 1 pss pakastesipulikuutioita)
n. ½ tl mustapippuria
n. 1 tl paprikajauhetta
2 dl Myllyn Paras Irtonainen Riisi+Ohraa, Pitkäriisiä tai Irtonainen Kaura+Riisiä
5-6 dl lihalientä (tai vettä + 1 lihaliemikuutio)
1 pss herne-maissi-paprika -sekoitusta (n. 200 g)


Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli öljyssä kattilassa
tai kasarissa, mausta. Lisää suurimot ja anna niiden hetki kuullottua.

Lisää lihaliemi ja anna kypsyä 15-25 minuuttia. Lisää
pakastevihannekset. Jatka vielä kypsennystä noin 5 minuuttia, kunnes neste
imeytyy riiseihin.

(Ohje lainattu Myllyn parhaista)

42 kommenttia

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No ekaa satsia ei pystytty tekee kunnolla kun paprikaa ja lihaliemikuutioita ei ollu kaapissa, mut muutoin samanlainen. Tuo kuva on siitä ekasta erästä. Mut tokassa erässä saatiin laitettua kaikkea ja tuli tosi hyvää – väriäkin tuli enemmän. 🙂 Mut siis tosi hyvää sapuskaa, nopeatekosta ja täyttävää! Nii ja meidän HeMaPa-pussi oli 450g. 🙂

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Ahaaaa ! :–D Törmäsin tänään sanaan hema-pussi. Ja koko päivän mietin, että mitähän se lienee… Nyt tajusin! Kiitos 😉

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Pitääkin lisätä tuo ruoka listalle, itse ehkä heittäisin sekaan porkkanaakin vielä. Ja riisi-ohra kuulostaa hyvältä. 🙂

  Lidl:n hemapa-pussit on muuten mukavasti paprikaisia, ainakin jos vertaa s-marketin valikoimaan.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Joo, niinhän nuo taitavat olla ja sitten tykkään tuosta isommasta pussistakin. Ettei oo semmonen pieni.

 • L

  L

  Mä oon siirtynyt käyttämään kokonaan ohraa, yritän olla ekologisempi. Muuten tulee joskus tehtyä vastaavanlaista ruokaa.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Meilläkin ollaan riisi korvattu ohralla. On ekologisempaa ja ravintorikkaampaa – ja paljon maukkaampaa!

 • Italian herkuttelija

  Italian herkuttelija

  Kyseessä on kyllä tarkkaan ottaen pilahviriisi tai muu riisisekoitus – risottoahan ei valmisteta tuollaisesta riisistä eikä tuolla tavoin.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Aih, millaisesta sitten…olen jo 30 vuotta tehnyt risottoa ohjeen mukaan, jolloin siihen käsketään laittaa pitkää riisiä? Ja mikä on risoton OIKEA TAPA laittaa? Olen kyllä aina tottunut ihan tällaiseen tavalliseen – samanlaiseen kuin PIpsakin tekee. Ehkä ne uudemmat versiot ovatkin vääränlaisia? Who knows?

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Joo, suurinpiirtein näin on kyllä opetettu koulussa ja jossan keittokirjasskin. Että voisivat nyt nämä napinapinat mennä valittamaan sinne isommalle taholle joka on suomalaisille opettanut tätä väärää ruokaa. Mut eniveis, samperin hyvää kyllä oli tämä väärä ruoka! Mut ehkä mun pitääkin kastaa se Pipsan pöperöksi niin saan nimeni ruokakirjaan. 😉 Siis kun nyt kuulemma ei risotoksi sanoa.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Italialaisethan tekee perinteisen risoton vähän eri tavalla, eli käyttävät arborio- tai carnaroliriisiä, ja ensin hienoksi hakattu sipuli ja riisi kuullotetaan pannulla, lisätään valkoviiniä ja sen jälkeen lientä aina kauhallinen kerrallaan ja uusi kauhallinen vasta kun edellinen on imeytynyt.
  Mutta minusta reseptit muokkaantuvat joka maassa vähän omanlaiseksi, esim. pizzoistakin monessa maassa oma versionsa, vaikka se alunperin italialainen onkin, esim. amerikkalainen pannupizza jne. Se on ihan normaalia. Ja Suomessa on oma risottoversionsa, ollut jo ties monta vuosikymmentä tämä Myllyn paras-tyylinen, ei siinä mitään väärää mielestäni ole, vaikka se siitä italialaisesta onkin muokkaantunut vähän toisenlaiseksi.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Näin on. Mä en ole ruokahifistelijä, mutta silti on pakko todeta, että hävettää Pipsan puolesta (ja muidenkin) kun kutsuu tuota riisisörsseliä risotoksi.

   Joskus tulee itsenikin tehtyä kaapin jämäantimista jotain sörsseliä, jota kutsunkin sitten ihan sörsseliksi enkä yritä väittää että kyseessä on "risotto", "lasagne" tai muu spesifi ruokalaji vaikka sörsselini sisältäisi pastaa tai riisiä ja siten etäisesti muistuttaisi jompaa kumpaa.

   Tokihan tuollaista riisimönjää on 70-luvun koulukeittolassa saatettu kutsua risotoksi, mutta luulisi nykypäivänä ihmisten olevan himppasen sivistyneempiä myös ruoka-asioissa. Luulisi, että jokainen olisi edes kokkiohjelmassa joskus törmännyt siihen, millainen ruoka risotto on. Oon hyvin pöyristynyt ko. postauksesta.:0

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Ehkäpä suomen keittokirjoihin pitäisi risoton nimeksi laittaa Suomirisotto tai Suomimöyhennys. 🙂 Vaan ei nyt elämästä kannata ottaa niin vakavasti että saadaan harmaita hiusksia aikaseen jostain nimityksistä. Mut hei, nyt oteta tätä niin vakavasti että menetetään yöunetkin meikäläisen ruuan tekemisistä. Mut ehkäpä teidän pitää mennä korkeammalle taholle valittamaan että Värikäs Pipsa teki vääränlaista ja nimistä risottoa koska te olette niin opettaneet. Niin ehkä ne sitten vaihtaa nimen sörsseliksi. 🙂 Nyt kuulkaas se rentovaihde päälle ja unohdatte koko risotot. 🙂

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Nyt oikeesti..! Aika köyhä elämä pitää olla, että jaksaa tulla blogiin pätemään jostain risotosta! 😀 Mun mielestä ihmisten kikkailu ja snobbailu ruualla on menny ihan naurettaviin mittakaavoihin, on kaikki superfoodit ja sen kymmenet ohjelmat, jossa väännetään ilman aikosia räpellyksiä jostai sorsan niskanikamista, jotta vielä snobimmat ääliöt vois nyrpistellä nenäänsä niitä maistellessaan, mielellään kiroilla ja heitellä seinään niitä annoksia, että hitto mitä p*skaa.. Samaan aikaan kasvava joukko ihmisiä käy leipäjonoissa ja mussuttaa sitä kytysintä eu-avustuspurkkirokkaa – ei oo muuhun varaa! Kyllä mun mielestä on ruokakulttuuria terveimmästä päästä kertoa blogissa jonku hyvän&edullisen peruspöperön resepti, olipa se sitte nimeltään mikä hyvänsä, siitä voi joku saada idean, että murjasempa tuolla ohjeella perheelleni evästä, kiitti vinkistä, Pipsa. Mutta eihän se nyt käy, hemmetti kun se ei oo sitä aitoa, ja ainoaa oikeaa risottoa! Hohhoijaa..

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Ruokahifistelijänä on pakko todeta, ettei tämä risottoa ole – riisipaistosta tai riisikeitosta ehkä? Mutta jos tämä Pipsalle on risottoa, niin mikäs siinä.

  Vaikuttaa vain aika mauttomalta, ja voisi olla myös vähän ruokaisampaa? Hyviä (maukkaita) risotto-ohjeita on keittokirjat ja netti pullollaan, joten rohkeasti vain kokeilemaan uusia makuelämyksiä!

  Kahden aikuisen (+ yhden kissan) perheessä on ainakin aikaa käytettäväksi ruoanlaittoon, joten en ymmärrä mikä mättää.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   No nähtävästi tuo on jauheliharisottoa ihan Myllyn parhaankin mielestä. Ja tuollaisena itsekin risoton teen. Erona on vain se että teen omani kanasta. Oikein huvittaa lukea näitä kommentteja missä Pipsa teki sitä ja tuota väärin. Pitääkö teidän ihan oikeasti jokaisesta tekstistä valittaa? Ei voi oma elämä olla kovin tervettä jos pitää tuntemattoman bloggaajan ruuista tai mistä vain valittaa. Kuten nyt tämä risotto. Niin eihän tämä sitä alkuperäistä italialaista risottoa ole mutta eipä Pipsa siksi sitä kutsunutkaan.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Hyvä ruokahifistelijä, ehkäpä sinulla on (ruoka)blogi, josta voimme tulla saamaan oppia, onko? Vai kerrotko lyhyesti, miten sinun mielestäsi tehdään sinunoikea risotto?

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Minulle jauheliharisottoa koska sillä nimikkeellä löytyi. Maistui aivan loistavalta vaikka tuohon kuvaan ei saatukkaan lihalientä ja paprikaa paljoa – toka satsi oli maukkaampi, myönnetään! Eikä meillä mikään mätä, me tehdään tämmöstä ruokaa ku tehdään ja maistuu aivan helskutin hyvältä! Paremminkn voisi sanoa että mikä teitä mättää kun jokaiseen asiaan pitää valittaa mitä mä vaan teenkin? Tai sitten mulla täytyy olla rennompi ote elämään kun en koe asiakseni valitella bloggaajien tekemisistä. *huokaus* Saisitte taas mennä sinne palstoille keskenänne valittelemaan tämmöisistä hömpötyksistänne.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Aika naurettavaa esittää, että jokaisella ruuasta tietävällä olisi ruoka-aiheinen blogi. 😀 Enoni on tutkija-professori, joka ei kirjoita blogia.=0 En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että joku mahdollisesti kokee hänet epäuskottavana, koska hän ei kirjoita blogia asiantuntija-alastaan. :))) Risottoa tuo ruoka ei silti ole ja oikeaoppisen ristoton ohje on täällä aikaisemmin jo kerrottu.

 • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

  PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

  Siis voi herranen aika taas teidän kanssanne! Se on risottoa ja sillä selvä! (joo, ei oo sitä aitoa ja alkuperäistä mutta kuitenki sitä risottoa jollaisena minä oon oppinu tekemään!) Jos noin kauheasti nyppii niin menkää valittamaan Myllyn Parhaalle että mainostavat risottoa väärällä nimellä. Siis OIKEASTI!? Ei voi nyppiä jonkun ruuan nimitys NOIN paljon! Teidät täytyy ihan taatusti nyt mennä jonnekin johtoportaaseen joka on ruokakirjoja ja koulun kotitaloustunteja myöden opettanut että tuo on risottoa.

  Jos tuo olisi joku epämääräinen jämäaineiden sekaannus nin enköhän mää sitä siksi kutsuisi, mutta kun on ihan tuolla nimellä löydetty Myllyn Parhaista joten sanon uudelleen – valittakaa sinne, älkääkä tänne.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Jo oikein odotin, et milloin alkaa risottosota. Kyllähän moni sen tietää, että minkälainen on oikea risotto, mut mitä väliä?!?

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No niimpä, mutta mua kyllä huvituttaa tämmönen paskamyrsky yhden risoton takia. No, kaipa ihmisillä on sitten tylsää eikä muutakaan tekemistä. Mut edelleen sanon, että menkööt tonne korkeammille tahoille valittaa et keittokirjoissa on risotto väärällä nimityksellä. Veikkaanpa et jos oisin tuon nimiksi laittanut riisisekoitus niin varmasti joku puskista huutelija ois tullu korjaamaan et eipäs ku risottoa. Aina ei voi voittaa.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Minä en tiedä, kertokaahan nyt jo, mikä on oikeaoppinen risotto. Olen -70 luvulla opetellut ruokia tekemään, muistan että ensimmäinen ohjeeni oli vielä munuaisrisotto ja se oli just tollasta.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Olen kyllä nyt pahoillani, jos olen omalta osaltani liikaa vängännyt kommentoidessani blogissasi. Siirryn takaisin pelkäksi lukijaksi, ettei tule liikaa täällä kommenttilootan puolella melskattua. En oikein itsekään tajua, miksi aloin niin paljon höpötellä täällä kommentointipuolella, kun olin ensin vain hiljainen lukija. Sulla on kiva blogi jota tulen seuraamaan edelleenkin innolla, mutta näppis saa nyt jäädä rauhaan. Ihanaa kesää sulle <3

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Älä lopeta, minusta on ilo lukea tämän blogin keskusteluja. Asiattomat kommentit sikseen, mutta kyllähän asioista voi keskustella ja väitelläkin!

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Minua alkoi kiinnostaa myös miltä näyttää "oikea" risotto?.. Googlen kuvahaulla kun haki "risotto" ja "traditional italian risotto" niin tuloksena oli satoja kuvia ihan erilaisista riisipohjaisista ruokalajeista.. jotka loppuviimeksi olivat vain erivärisiä variaatioita samasta sapuskasta..ja suurin osa aika lailla saman näköisiä kuin Pipsan kokkaama, jonka lasken risotoksi.

  Entä jambalaya, onko se "oikeaa" risottoa?.. =D

  -AI

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Jambalaya on jambalayaa, paella on paellaa, risotto risottoa. Jokaisen alkuperä eri maassa.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Alkuperä kyllä vaihtelee, mutta lopputulos varsinkin ulkonäkönsä puolesta hyvin samanlaista. =)

   -AI

 • Svanhild

  Svanhild

  Jos käyttää pelkkää ohraa, niin sit on kyseessä ohratto:-D

  Mä teen yleensä risoton "oikeasta" risottoriisistä, joka käyttäytyy vähän toisella tavalla kuin esim. pitkä riisi, mutta eipä tulisi mieleenkään puuttua toisen ruuanlaittoon.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Kiitos kivasta ja yksinkertaisesta risotto-ohjeesta! Tulee heti viikonlopun ruokalistalle 🙂

  Ja onnea vielä uudesta perheenjäsenestä! 🙂 Meillä on kaksi kissaa ja ovat kyllä niin valloittavia ja rakkaita, vaikka osaavat kyllä tehdä pahojaankin välillä 😉

  -Tellu

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *