076.JPG.jpeg
Blogi

Heppatallilla

Kävin lauantaina aamutuimaan heppatallilla jossa Hennalla oli pienimuotoiset ja samalla ekat koulukilpailut – olin siellä tyystin paparazzin toimesta. *nauraa* No ei vaiskaan mutta kameran kanssa siellä liikuskelin ja kuvailin. Sekä rapsuttelin heppoja, ja siinä samalla muistui mieleen oma aika hevosten parissa. Mähän oon joskus nuorempana käynyt alkeiskurssin tuolla Porin ratsastuskoululla joka on Raumantien vieressä. Sitten se harrastus lässähti kun ei ollut oikein varaa harrastaa mutta hepat jäi silti sydämeen asumaan. Katsotaan jos mäkin tässä vielä lähden ratsaille, moni on kyllä sanonut että kyllä munkin kokoiset ratsastaa mutta kyllä mä vielä hieman haluan kiloja pois ennenkuin menen hevosen selkään.  Ehkä mut vielä löytää hepan selästä.

Nappasin yhteiskuvankin tästä ratsukosta, just sopivasti kisan jälkeen. Bona on kyllä hurmuritamma, ainakin itse tykästyin tähän neitiin todella paljon. Kova puskemaan, mut onneks on tota omaa painoa pitämässä tasapainossa. *nauraa* Harmitti vaan niin paljon kun Henna sai just ennen kisoja huonoja uutisia kun rakennus jossa hänen korupajansakin on, oli ylimmästä kerroksesta ilmiliekeissä mutta ne saatiin onneksi kuriin. Kaikenlaista muuta vesi- ja savuhaittaa siitä kuitenkin jäi. Pajalle sitten jossain vaiheessa siivoskelemaan että saada mahdollisimman pian avattua.

Innostuin siinä kuvailemaan myös muita ratsukkoja jotka kilpailuun
osallistuivat. Olin kyllä todella tyytyväinen tuohon Olyn omaan
kittilinssiin vaikka aikoinaan sen haukuinkin ihan lyttyyn, ilmeisesti
kuvaaja on oppinut jotain kun kittilinssinkin kanssa tuli oikein hyvää
laatua. Tosin uskaltaisin sanoa että se oli tuo aurinkoinen keli jonka avulla sain otettua tämän verran hyviä kuvia. Kittilinssin kanssa on sisätiloissa jotenkin vaikeampia ottaa kuvia kun on niin heikko valovoima, mutta kenties olen siinäkin oppinut jotain uutta.

Erityisen paljon mua kiinnosti ottaa liikkuvaa kuvaa ratsukoista ja sehän onnistui oikein hyvin. Hennastakin sain hauskaa GIF-kuvaa aikaiseksi kun oikein sarjalla otin kuvia. Erityisesti halusin ottaa kuvia noista liikkuvista ratsukoista kun normaalisti liikkuvasta kohteesta en ole saanut hyviä kuvia, mutta nämä ovat kyllä oikein hyviä. Olen niin ylpeä itsestäni. Tykästyin muuten näihin kolmeen hevoseen jotka kuvissa ovat.  Joten tuollaisia jylhäisen näköisiä. Pitää katsoa jos jossain vaiheessa taas pääsen Hennan kanssa tallille kuvailemaan.

Randomkuvailuna piti napata kuva jonkun hepan kengänjäljistä.

Henna oli laittanut Bonalle tosi mageet blingbling pompulat, oli oikein nätti tyttö tämä Bona.

Kun vietiin Bona talliin ja laitettiin laidunkuntoon, niin mulla oli siellä pientä tiirailua sisälle eksyneen tervapääskyn kanssa. Kattokaa nyt, ihan selvästi se tuossa mittailee mua että oonko mä uhka vai en. Mä tiedän ihan innoissani siinä vaan napsein kuvia tästä pikkusesta, niitä lenteleni tosi paljon siinä tallialueella. En oo oikeastaan koskaan ennen nähnyt niitä noin suurissa määrissä.

30 kommenttia

 • Anonyymi

  Tosiaan on viisainta laihduttaa ennen hevosen selkään menoa 😉 Eikös ratsastusta harrastavat ole yleensä normaalipainoisia.

  • Anonyymi

   kyllä meitin tallilla käy nainen joka on pipsan kokonen,mutta toki ratsastanutkin sen yli 30vuotta että osaa kantaa itensä,tarpeeks suuri ja voimakas hevonen nii kyllä kantaa 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No niimpä ja näinhän mie tuossa tekstissäkin sanoin. 🙂

 • Anonyymi

  Aika monella ratsastuskoulullakin on painoraja (yleensä 70-80kg, riippuu tietysti myös hevosen rakenteesta). Ja yli satakiloisena ei ole kyllä mitään asiaa hevosen selkään. Hiukan pitää sitä eläintä ajatella 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No tottakai pitää ajatella ja siksipä mä tekstissäkin sanoin, etten nyt vielä ole menossa vaan ensin pitää vähän vielä laihdutella lisää. 🙂

 • Anonyymi

  Sinun kokoisesi eivät todellakaan ratsasta, tai jos ratsastavat he ovat eläinrääkkääjiä ja todella alhaista porukkaa. Olen ratsastanut 15 vuotta ja tallilla, jossa käyn painoraja on 85 kiloa. Voit itsekin googlettaa tämän asian. Älä nyt hel*etissä edes mieti hevosen selkään nousua. Että pistää vihaksi.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Hei rauhoituhan nyt, enhän minä missään kohtaa ole sanonut että nyt menisin sinne hevosen selkään, vaan että ensin pitää saada tuota painoa pois. Että ptruu nyt tuossa sinun tuohtumuksessasi. 🙂

  • Unknown

   Ilmeisesti tämä Pipsan lause nyt sitten sai pistämään vihaksi: "Ehkä mut vielä löytää hepan selästä." Vaikea on uskoa, että jo tuon miettiminen nyt sitten aiheuttaisi vahinkoa hevosille. Huoh. Kyllä minäkin olen joo sitä mieltä, että on järkevä pudottaa painoa vielä, ja erittäin eläinrakaskin olen, mutta eikös Pipsakin näin sanonut tekstissään? Vaan ei saa haaveillakaan näköjään, vaikka luulisi että se voisi jopa olla hyvä motivaattori painonpudotukselle.

  • Anonyymi

   Joiltakin se puuttuu näemmä sisälukutaito kokonaan. Jos Pipsa itse kirjoittaa tekstissään, että aikoo laihdutella vielä ennen kuin nousee hevosen selkään, niin miksi pitää tulla suu vaahdossa raivomanaan ja huutamaan, että "hullu, että kyllä edes ajattele hevosen selkään nousemista!!"? Ei voi käsittää ihmisten idioottimaisuutta. Että pistää vihaksi lukutaidottomuus!

 • Anonyymi

  Toki on painorajoja, mutta ne ovat talli-, rotu- ja hevoskohtaisia. Jos tallilla on painoraja 70kg niin joko hevoset ovat melko pienikokoisia ja/tai asiakaskunta melko rajallinen. Pitkä nainen tai keskimääräisen kokoinen mies painaa helposti yli tuon 70kg.

  Yli satakiloisena ratsastaminen on jo vaarallista ratsastajalle itselleenkin, mutta tiedän aktiiviharrastajia (noin 100-kiloisia), joiden ratsu tekee työtään mielellään ja ilman ongelmia. Harvalla tallilla on tarjolla näitä ns. massiivisempia rotuja, mutta aina niitä jostain löytyy. Jollain ne ritaritkin haarniskoineen ovat aikoinaan liikkuneet, aikana jolloin hevonen oli kultaakin kalliimpi ja niitä ei ollut varaa kiusata yhtään enempää kuin oli pakko.

  Tässähän on Pipsalle hyvä jonkin aikavälin tavoite. Kilot sellaisiin lukemiin ja kroppa hallintaan siinä määrin, että voi kavuta kokeilemaan heppailua uudestaan ilman että tarvitsee voivotella kaviokkaan puolesta. =D

  -AI

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Juu, on niitä painorajoituksia mutta kuten tosiaa sanoin, niin en ole vielä menossa hevosen selkään. 🙂 Mutta en mä usko etteikö joku roteva Suomenhevonen jaksaisi mut kantaa. 🙂 Enkä mä kyllä mitään laukkaa kyllä heti ekana menisikään, aloitetaan ihan käynnillä ja mun lempparilla – kevennetyllä ravilla. Ai että mä tykkäsin tuosta ja muistan että opettajakin kehui. 🙂

 • Anonyymi

  Muutama kuvausvinkki:
  Säädä asetuksia niin että taivas ja muut vaaleat kohdat ei ole noin puhki palaneita, kuvanmuokkauksella kantsii säätää kuvien horisontit suoraan ja muuta hienosäätöä (kontrasti varjot ym.). Suosittelen Lightroomia, ilmaisista ohjelmista Gimp on yllättävän hyvä!
  Pieniä juttuja mutta iso merkitys! Mikä kamera sulla oli? Kannattaa opetella käyttämään muutakin kuin sitä auto-tilaa, kun on kuitenkin mahis (?)

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kiitoksia vinkeistä. Mä en kuvaa auto-asetuksilla. 🙂

 • Anonyymi

  Hei vouhkaajat, miehetkin ratsastaa……harva mies on maks. 70 kg. Siis mies isolla M:llä, toki 160 senttinen ituhippi voi olla :-D. Hevosen koostahan tuo riippuu myös. Issikoilla on sen 80 kg usein painoraja. Oma jyhky lähemmäs 170 senttinen ( eli vielä pieni vaikkapa puokkeihin verrattuna) sh kantaisi kyllä isompaakin, kuin 176/70kg minua.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Juu, toki miehetkin ratsastaa. 🙂

 • Anonyymi

  Kyllä lihavatkin voi ratsastaa, kunhan on tarpeeksi iso hevonen!

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Joo, joku shirenhevonen vois olla mulle passeli. 😀

  • Anonyymi

   Shiret ja muut raskasrakenteiset eivät ole tosiaankaan hyviä isoille ihmisille. Niiden rakenne ja oma massakin rasittavat kroppaa. Etenkin selkä on kovilla – hevonen kun ei kuitenkaan ole tehty kantamaan mitään ja selkä rasittuu muutenkin todella helposti esimerkiksi huonosta satulasta, ratsastajan huonosta istunnasta ja liiasta painosta. Shire on myös työhevonen, joka on jalostettu vetämään perässään raskasta kuormaa – niillä ei ole siis sitäkään vähää etua, mitä esimerkiksi ratsukäyttöön jalostetuilla puoliverisillä on. Niiden kroppa on yksinkertaisesti erilainen, käyttötarkoitukseen muokkautunut. Se on vähän sama kuin huippu-uimari yrittäisi lähteä juoksemaan 160km kestävyysjuoksua – vaikka uimari onkin törkeän kovassa kunnossa, se ei silti onnistu. Lihaksisto ja kroppa on rakennettu uimista varten.

   Sen sijaan isolla puoliverisellä hevosella (ratsukäyttöön tarkoitettu, ei missään nimessä ex-ravuri tai ravisukuinen – niidenkin kroppa kun on eri mallinen vaikka osa ratsuina toimiikin) voi mennä suurikokoisempikin tyyppi. Toki tämä edellyttää sitä, että hevonen on hyväkuntoinen ja ratsastajakin sen verran, että pääsee kyytiin. Pienestä kun aloittaa, sujuu se kivasti kummallekin. 🙂

   Mutta jos hevostelu kiinnostaa, arvaa mitä! Painonpudotusta voi tehdä myös hevosten kanssa niin että kaikilla on mukavaa. Hevosten kanssa voi käydä kävely- ja hölkkälenkeillä vaikka metsässä, niiden kanssa voi juoksennella kentällä tai opettaa temppuja, ohjasajaa ja paljon muuta. Että jos heppailu kiinnostaa, sinne vaan. Vaikka kävelylenkeillä (ota suurikokoinen hevonen mukaan, tulee käveltyä ripeästi) paino putoaa nopeasti ja pian pääsee ratsaille. 🙂 Ja mitenkäs paremmin sitä tutustuukaan hevosiin ja niiden käyttäytymiseen kuin hoitamalla ja toimimalla niiden kanssa. 🙂

  • Anonyymi

   Yleensä ne isoimmat hevoset vain on jalostettu työkäyttöön (=vetämään raskaita kuormia) eli hevosen suuri koko ei suoraan tarkoita sitä, että jaksaisi kantaa ison ihmisen. Johan sillä isolla hevosella on oma painava ruho kannettavanaan.

   Eli vaikka kuinka valikoisit ratsuksi shiren tai muun suuren hevosen, on sen selkä silti kovilla yli satakiloisen alla. Harva aktiivisesti ratsastava mies kuitenkaan edes sitä sataa kiloa painaa.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No se shirenhevonen olikin ihan vitsiheitto. 🙂

 • Anonyymi

  Mä kyllä pelkään hevosia. Sukulaisella on hevosia, enkä ole edes heidän tallissa käynyt.
  >Leena

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No joo, ei silloin kannatakaan jos pelkää. 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Joo, hän oli tuossa Hyvät Kaupat ohjelmassa.

 • Anonyymi

  Näin ratsastuksenohjaajana sanoisin, että ehdoton maksimi on 90 kg ja silloin hevosen pitää olla tarpeeksi korkea ja vahva. Toisaalta on eri asia onko 90 kg henkilö taitava ratsastaja vai aloittelija, koska aloittelijan tapauksessa siitä on hevoselle "enemmän harmia".

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No eipä mulla tonne 90kg oo enää mikään suunnaton matka joten tuo on hyvä tietää että maksimi on 90kg. Että siinä voin sitten alkaa jo harkitsemaan ratsaille nousua. 🙂

 • Anonyymi

  Ihana postaus. Heppa- ja eläinkuvia yleensäkään ei voi olla liikaa.