Pellettivessa1.jpeg
Blogi

DIY / Tee-Se-Itse – Kissojen pellettivessa

Nyt tehdään kissoille pellettivessa!
Tarvitset: Kaksi samanlaista laatikkoa, porakoneen, imurin sekä mattopuukon.
Huom! Kun olet ostamassa noita laatikoita, katsokaa että ovat jykevää tekoa jonka saat selville siten että yrität vääntää laatikoita – jos et saa väännettyä, ovat laatikot tarpeeksi jykevää tekoa. Ohutta ja väännettävissä olevia laatikoita en suosittele – ollaan sellainenkin pellettivessa tehty eikä se kestä muutamaa kuukautta kauempaa kun meni rikki. Ainakin meidän isoilla ja painavilla Cooneilla.
Meidän laatikot on ostettu Etolasta (tämä malli!) ja ovat kooltaan 60cm x 40cm x 18cm (=30L) ja hinta on 13€/kpl eli yksi vessa tulee maksamaan 26€. Ja yhden pellettisäkin saa rautakaupasta n. 8€ hintaan ja yhdessä säkissä on 20kg pellettiä.

Mistä saimme idean tehdä pellettivessan. No kahdesta syystä – pellettivessa on tarpeeksi iso meidän cooneille ja myöskin halpa tehdä verrattuna mitä markkinoilla pellettivessat maksaa. Ja ne pellettivessat mitä markkinoilla on, ovat taas liian pieniä meidän isoille kisuille.  

Sitten aloitetaan.

Tässä vaiheessa tarvitset pelkän porakoneen
ja toisen laatikon joka asetetaan pohja ylöspäin, aivan kuten
kuvassakin, sekä aloitetaan poraamaan reikiä. Meillä on porakoneessa 8mm
terä ja sitä suosittelenkin käyttämään. Reikiä tehdään koko pohja
täyteen ja tämä on se aikaavievin osuus. Suosittelen poraamaan
sellaisessa kohdassa josta on helpoin imuroida roskat pois. Huom! Vain
toiseen laatikkoon tehdään reiät.

Lopuksi viimeistellään porauksesta jääneet rönsyt pois. Tässä vaiheessa kannattaa huomioida myös reiän sisälle jääneet rönsyt eli ne tarvitsee uudelleen porata. Itse kantapään kautta oppineena huomasin että jos niitä ei ota pois, puru ei tipu alalaatikkoon vaan jää tukkimaan sen reiän. Mekin jouduimme kuvauksen jälkeen seuraavana päivänä korjaamaan nuo kohdat pois kun huomattiin että puru ei tietyistä rei’istä tipukaan.

Vihoviimeiseksi imuroidaan tulleet roskat ja näitä oli sitten pa-aaaljon
joten imuria todellakin tarvitaan. Tässä vaiheessa kiität että olet
tehnyt poraukset lattialla tai jossain muussa kohdassa, missä on helppo
imuroida roskat pois.

Valmis pellettivessa näyttää sitten tältä. Toiseen laatikkoon porataan
ainoastaan reiät ja toinen laatikko jää koskemattomaksi – tähän
koskemattomaan puoleen tippuvat pelletit kun menevät sahanpuruksi.

Ja tältä se pellettivessa näyttää täysin kunnossa ja valmiina
toimintaan! Tässä on molemmat laatikot käytössä – reiällinen johon
pelletit tulevat ja alla on pohjalaatikko mihin puru tippuu. Monia
varmaan epäilyttää myös pellettien tuoma hajuhaitta. Itse voin
sanoa n. 2v. pellettiä käyttäneenä että se ei haise jos vessaa putsaa
tarpeeksi usein (meillä 2-3 kertaa päivässä) ainoastaan pieni puuntuoksu
voi tulla mutta se ei ole voimakas tuoksu.

Varoituksen
sanainen, pellettivessaa ei kannata laittaa huoneeseen (kuten
kodinhoitohuone) jossa on lattialämmitys ja sen takia lattia on
lämpimänä. Tässä tapauksessa märkä pelletti alkaa haisemaan.
Suosittelenkin sellaista paikkaa missä pystyy laittamaan
lattialämmitystä pienemmälle.

Pellettien möyhentämistä varten suosittelen ostamaan jonkinlaisen rikkalapion ellei sellaista sitten loju sopivasti jossain varaston nurkassa. Meillä on tämänkaltainen teräsrikkalapio ja sillä siis möyhennän edestakaisin noita pellettejä kunnes näen että suurinosa puruista on varissut alimpaan laatikkoon. Meiltä löytyy myös ne perinteisetkin vessalapiot mutta niillä ei voi nostaa alimmaisessa laatikkossa olevia puruja roskikseen koska niissä lapioissa on reiät. Siitä syystä tämäntyyppinen rikkalapio on paras. Aluslaatikko pitää putsata puruista n. 2-3pvä välein ja nyt siellä varmaan mietitään että sehän haisee. No meillä on kisut käyttäneet pellettivessaa n. 2v. mutta kertaakaan se ei ole alkanut haisemaan ellei se sitten ole liian lämpimässä paikassa kuten ylempänä varoittelinkin.

25 kommenttia

 • sirpa.helanneva

  sirpa.helanneva

  Hieno idea! Kiitos ohjeesta. Paljonko tuohon laatikoiden väliin jää sitä purun tippumisvaraa?

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Onko tarkoituksena, että kissan pissa menee niistä rei'istä sinne alempaan kerrokseen, jossa on sitä purua? Onko niitä pellettejä myös siinä ylemmässä laatikossa, kuten kissanhiekkaa normi kissanhiekka-astiassa?
  Ainakin on halpa ratkaisu! Kauanko tuo 20 kg säkki riittää teillä?
  Terkkuja misuille!

  • Oili-Maria

   Oili-Maria

   Tuo pellettihän menee puruksi/jauhoksi kun kissa siihen pissii ja se kastuu, ja se purujauho sitten tippuu rei'istä sinne alalaatikkoon 🙂 Eli ylempään laatikkoon tulee pelletit, jossa kissa käy tarpeillaan.

   (anteeksi kun tungin vastaamaan tänne)

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kyllä, pissa menee niistä rei'istä sinne aluslaatikkoon. Pellettejä on ainoastaan päälimmäisessä laatikossa, ei aluslaatikossa. Aluslaatikkoon tippuu vain pissa ja purut.

   Kakat jää siihen päälilaatikkoon josta ne otetaan vessalapion kanssa ja pistetään roskikseen. Ne ei siis survoonnut rei'istä aluslaatikkoon. 🙂 Aivan kuten normaalistikin kissanveskeissä. 🙂

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Mulla ei kyllä ole millään aikaa siivota kissanhiekkoja 3 kertaa päivässä. Hyvä jos kerran päivässä. Siksi meillä käytetään mikrohiekkaa kahdella kissalla. Mut varmaan ihan hyvä systeemi tuokin jos jaksaa ja ehtii sitä huoltaa.

  • Anne

   Anne

   Pipsa muotoili tuon ehkä vähän hassusti, hän tarkoitti sillä sitä, että tuolla lapiolla siirrellään pellettejä vessassa edes takaisin, niin purut tippuvat pohjalle, jolle riittää siivous 2-3 päivän välein. Eli siis tuohon päivittäiseen siirtelyyn menee aikaa n. 30 sekunttia yhteensä, siihen lienee kaikilla aikaa, vaikka olisi kiire 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Siis meillä katsotaan kissanvessa 2-3 kertaa päivässä, mutta yleensä kuitenkin aamuin ja illoin. Meillä kun on neljä kissaa, niin sitä pitää useammin putsatakin.

   Aluslaatikko putsataan 2-3pvä välein puruista.

   Päivittäinen siivous on ehkä n. 1-3min homma. Yhteensä noista 2-3 kerran putsauksista. 🙂 Eli ei siihen siivoukseen kauan aikaa saa menemään. 🙂

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Minulla alkaisi huomenna siivoustyöt eräässä firmassa. Voisitko kertoa minkä väristä mikroliinaa käytetään mihinkin tarkoitukseen? Olen kuullut niin eri juttuja eri lähteistä.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Siniset pöydille, oville jne. Punaiset/keltaiset vessoihin. Vastasin törkeästi pipsan puolesta 😀 jos ei haittaa.

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Ano 18.54
   Eikös se kuulu työn perehdytykseen kertoa mikä liina mihinkin? Vai meetkö ihan ilman koulutusta tai työnohjausta uuteen työhön ja työpaikkaan?

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Nuo asiat kannattaa kysyä palveluohjaajalta/esimieheltä. Yleensä näihin asioihin perehdytetään.

   Mut noinhan se menee, eli siniset pöydille, oville yms. tasopinnoille. Punaiset vessaan. Keltaisia meillä ei ole joten en tiedä mihin niitä käytetään.

   Ja juu, ei ole koulutusta mutta mut on perehdytetty siivousfirman puolesta tähän ja näitä jo useampi vuosi tullut tehtyä. 🙂

 • Illuusia Ihmemaassa

  Illuusia Ihmemaassa

  Tosi hyvä tutoriaali! 🙂 Meillä ollaan vaihtamassa pikkuhiljaa kahden maatiaisen hiekkoja kristallihiekasta pellettiin. Vanhempi kissa käy jo pelletissä, mutta nuorempi valitsee aina sen vessan, jossa on tuttua ja turvallista kristallihiekkaa. Tosin aion lähipäivinä lisätä sinne joukkoon hieman pellettiä, jotta tuokin tottuu uuteen pisuhiekkaansa.

  Pellettivessaa meillä ei varsinaisesti vielä ole, ihan vaan tavallinen, koppimallinen hiekkalaatikko, sekä korkeampi säilytyslaatikosta tehty kissanhiekkalaatikko. Ikean roskienlajittelulaatikot, ne valkoiset, missä kansi aukeaa vain osittain toisesta päästä, on muuten tosi käteviä puupelletin säilyttämiseen!

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kiva että tykkäsit. 🙂 On pitänyt tehdä tämä jo kauan aikaa sitten. 🙂 Tuo on muuten hyvä, että siirrät sinne kristallihiekan joukkoon pellettiä, niin pääsee tottumaan. 🙂

   Me ollaan säilytetty pelletit ihan niiden omissa paperipusseissaan. 🙂

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Eikö nää näin spesiaalit kissajutut voisi olla siinä kissablogissa? Muutaman söpön kissakuvan vielä täällä blogissa silloin tällöin jaksaa mutta …

  • Anonyymi

   Anonyymi

   Postausta ei ole pakko avata. Uskon että monia kiinnostaa nämä kissajutut. Kissat sitäpaitsi kuulivat Pipsan elämään joten miksei niistä saisi juttua olla?

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No kissoilla ei ole enää blogia, ollut pitkään aikaan joten kisut seikkailee tässä blogissa aina välillä. Kuuluvathan he elämääni. 🙂 Ja kyllähän noista otsikoista aina voi päätellä onko kissapostaus joten sen voi jättää avaamatta. 🙂 Että ei nyt ärsyynnytä meidän karvakorvista ihan liikaa, kun eivät he tässä blogissa kokoajan ole esillä. 🙂

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Mä ainakin tykkään blogista just tällaisena. Siis että se kuvaa sun arkea kokonaisuudessaan.

 • Anonyymi

  Anonyymi

  Kiitos ohjeesta, täytyy huomenna hakea tarvikkeet ja koittaa tehdä. Saa nähdä mitä meidän kissat tuumaa pelleteistä. 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Ole hyvä. Tuuhan kertomaan mitä kissat tuumaa pelleteistä. Kaikki ei niistä tykkää, että totuttaminen voi olla paikallaan. Eli toiseen veskiin pellettiä ja toiseen sitä tuttua ja turvallista. 🙂

 • Viltsun ja Kaiskan äiti

  Viltsun ja Kaiskan äiti

  Minulla on PeeWee-pellettilaatikko, eikä siinäkään mitään motkottamista ole, mitä nyt puruja löytyy siivotessa pitkin huushollia. Semmoisen keksinnön kumminkin olen tehnyt, että olen pannut pohjalaatikkoon molempiin päihin matalat muovivadit, ja kissa kun kumminkin pissaa pitkin laatikon sisäreunaa, enin osa pissasta valuu näihin vateihin. Ne sitten kaadan päivittäin suoraan vessanpyttyyn. Pohjan putsaan, kun sinne rupea kertymään pellettipurua. Meidän kissat (2 kpl) eivät ole mitenkään innokkaita peittelemään jälkiään ja kuopivat vasta kakalla käytyään. Ne jätökset kerään laatikosta samalla reissulla, kun itselläni on ns. isompi asia vessanpytylle. Samalla vedolla menevät alas nielusta, jos ovat mennäkseen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *