Kukkismekko3.jpeg
Blogi

Bloggaajan nettistalkkerointi on huolestuttava ja ahdistava ilmiö

* Pahoittelut heti alkuun jos teksti on kovin lennokasta, koska sitä se luultavasti on kun lennossa ja tunnekuohunnassa kirjoitettu *

Kirjoitin maanantaina postausta kun sain yhdeltä seuraajalta instassa kuvankaappauksen muutamista viesteistä eräällä keskustelusivustolla. Mietin hetken aikaa avaudunko tästä mitään, vai teenkö samat kuin viimeksi – olen vain hiljaa. Nuo kuvankaappaukset nostivat pinnalle vanhat ajat aiemman stalkkerin kanssa, joka tiiviisti seurasi tekemisiäni kotipiirissä ja raportoi niistä nettiin. Silloin olin vain hiljaa ja toin asian vasta myöhemmin ilmi etten antaisi. Silloin asia ei varsinaisesti ahdistanut, mutta nämä nykyiset seuraamiset ovat alkaneet.

Sain siis kuvankaappauksessa tietää, että mun paikallaoloa instagramissa keskellä yötä oltiin ”ihmetelty”, ehkäpä ihan harmittomasti, mutta itselle se sai aikaan pienen ahdistuksen. Olen nimittäin tietoinen että mun tekemisiä ollaan seurattu jo pitemmän aikaa ympäri nettiä. Facebookissa on hakeuduttu ryhmiin missä olen ja sanomisiani sieltä on raportoitu keskustelusivustoille. Silloin kun ensin kuulin tuosta, otin sen vain naurahtaen vastaan, mutta nykyisin tuollainen seurannan alla oleminen tuntuu ahdistavalta. Tuntuu että jokaista tekemistä seurataan suurennuslasin kanssa ja asioita liiotellaan ihan muuksi mitä se on alunperin ollut. Sanomisia voidaan irroittaa lauseista, jolloin ne kuulostavat ihan muulta. Enkä se ole ainoastaan minä, joka tuollaisten seuraamisten kohteiksi on joutunut. Itse tein sitten sellaisen ratkaisun, että estin paikallaoloni instagramissa – vähän sama kuin vanhassa kotipaikassa ennen avoin postilaatikko jouduttiin lukitsemaan ettei sinne mene ketään ylimääräinen niitä penkomaan. Melko pahoja asioita on myös ollut nämä ketkä esittävät toimittajia että saisivat jotain mehukasta tietoa musta irti, tai haluavat kirjoitella kanssani kirjeitä ja silloinkin agendana on vain saada sellaista tietoa esiin mitä en julkisesti ole halunnut kertoa – esimerkiksi kotiosoitteeni.

Oon itse tullut myös huolestuneeksi tietyn tyyppisistä kommenteista joita olen saanut blogiin, että muuallekin. Tällaisia ovat mm. peseytymisen onnistumisesta miettivät kommentit sekä muunlaiset, liian häiritsevät joita en halua tässä jakaa. Musta on myös tehty masentunut, työtön, likainen ja vammainen joka ei pysty tekemään mitään itse. Ja kaikesta näistä on vaatimalla vaadittu todisteita kun olen sanonut ettei näitä tarvitsisi murehtia. Samaisen asian takia en lähtenyt todistamaan tuota kamalaa kyykkykohuakaan. Yksi ja sama henkilö näkee esimerkiksi mulla aina kuvissa likaiset hiukset, mikä ei ole totta. Porinoissa näin saattaa olla jos olen innostunut kuvaamaan sellaisena päivänä että hiukset ovat hivenen jo likaiset, mutta eivät kuitenkaan niin likaiset että ”niistä valuu solkenaan puhdasta laardia”. Lisäksi oon ollut varmaan miljoona kertaa eronnut kun joku on ties milloin nähnyt mitäkin ja muistuupa mieleeni sellainenkin, että tällaisesta olisi tekaistu nimelläni oikein FB-päivitys, siis photoshopilla erittäin hyvin editoitu. Ja hyvinkin yksityiskohtaisesti yritetty uskotella, että miehelläni olisi toinen nainen, tämä asiasta minulle ilmoittaja. Siihen vielä päälle haukut miten mieheni ansaitsisi kauniimman ja hoikemman naisen. Kaikin keinoin on kyllä yritetty satuttaa ja tässä kohtaa ajattelen asian olevan aika henkilökohtaistakin.

Tästä pääsemmekin sopivasti kohtaan missä kaikesta aina valitetaan ja kyseessä on aina samat tietyt henkilöt. Enkä puhu nyt täysin itsestäni vaikka olen myöskin näitä valituksia saanut kuulla. Milloin valitetaan että blogi on kamala ja pitäisi tehdä parempaa tai ehdotetaan vaikka tiettyä ja auta armias jos menet ihan asiallisesti sanomaan ettei kukaan pakota lukemaan, niin saat vihat niskaasi. Että bloggaajien pitää tehdä kuten lukija(t) haluaa. Itse näen sen kuitenkin niin, että lukija saa itse valita bloginsa mitä alkaa seuramaan ja yleensähän sitä seurataan sellaista mitä on mukava lukea, saa siitä jotain irti. Jos siis lukija lukee blogia joka aiheuttaa kiukkua, niin onko se bloggaajan vika? Kaikesta ei voi ymmärrettävästikään pitää, mutta sellaisessa tapauksessa se on lukija joka lopettaa seurannan ja alkaa lukemaan sellaista mitä on kiva lukea. Näin yksinkertaista, ainakin mun mielestä.


Ihmiset ovat uteliaita ja jos heiltä evätään kaikki tieto jostain asiasta niin se on maailmanloppu ja sitä tietoa lähdetään etsimään joka puolelta. Ainakin jotkut tekevät mutta eivät onneksi kaikki. Olen itse törmännyt tähän asiaan todella usein, koska en halua puhua tietyistä asioista blogissani. Otetaan esimerkkinä vaikka työkuvioni. Mulla on ihan turvallisuussyyt pitää nämä asiat pimennossa ja pyrin olemaan kertomatta niistä sen enempiä ettei se sitten ärsyttäisi näitä keille se on maailmanloppu kun eivät tiedä kaikkea. Tietynlaisen uteliaisuuden ymmärrän, mutta en sitä kun siitä suututaan ja aletaan etsimään tietoa, tai pahempaa – aletaan levitellä jotain muuta juttua. Omassa tapauksessani kun en luonnollisesti töistä halua kertoa, niin siitä on levitetty juttua että olisinkin oikeasti työtön.

Ja haluankin tässä kohtaa muistuttaa kaikkia, että jos et tiedä koko tarinaa, niin älkää menkö levittämään nettiin jotain juttua totena vain koska itse ajattelet sen olevan näin. Siksi itsekin pyrin sanomaan välillä että niihin juttuihin mitä musta levitetään, niin kannattaa suhtautua äärimmäisen varautuneesti jos en ole itse asiaa sanonut.

Somevaikuttajat saa todella paljon kakkaa niskaansa ja aivan syyttä suotta. Joskus taustalla voi olla apua kaipaava henkilö joka reagoi tällä tavoin ja joskus siellä voi olla joku jonka kanssa kyseisellä vaikuttajalla on mennyt sukset ristiin eikä tää toinen tyyppi voi päästää vain irti. Syitä on monia, mutta usein se kumpuaa sieltä sen toisen kirjottajan sisimmästä. Joskus somevaikuttaja voi olla täysin viaton siihen vihaan minkä tämä seuraaja päästää niskaan. Voi kun me voitas kaikki yrittää ymmärtää, että se somavaikuttaja on tunteva ihminen joka ei ole tällaista kohtelua ansainnut. 


Nyt kun olen tämän kirjoittanut, niin voisin vaikka lyödä vetoa että mulle tullaan sanomaan että itse olet itsesi nettiin laittanut ja lopeta blogisi jne. Niin vaikka nettiin olenki itseni laittanut, niin se ei silti oikeuta stalkkeroinnille tai muullekaan paskan jauhannalle. Se ei oikeuta ketään tekemään musta feikkijuttuja nettiin, että näyttäisin joltain kamalalta henkilöltä. Hyvä stalkkeri/kiusanhenki, minä haastan sinut miettimään hetken aikaa ja kaivautumaan syvälle sisimpääsi ja kertomaan, että tuleeklo sulle oikeasti hyvä olo kun saat haukkua/kiusata jotain toista? Onko tuo bloggaaja/somevaikuttaja oikeasti ansainnut tuon kaiken ikävän jonka heität tämän niskaan? Ja muistakaa, että me ollaan ihmisiä, eikä me olla täydellisiä. Me kaikki ollaan tehty virheitä mutta toivon mukaan niistä otettu opiksemme.


Otan tästä postauksesta kommentoinnin pois ja jos joku haluaa keskustella, niin se pitää sitten tulla facebookissa tekemään, omalla nimellään ja mieluiten naamallaan – [linkki] TÄMÄN KETJUN ALLE [linkki]. Jos niitä kirjoituksiaan ei häpeä, niin silloin ei pitäisi olla ongelmaa tulla keskustelemaan. Ja sellaiset jotka olen estänyt facebookissa, voivat tulla keskustelemaan kanssani tekstiviestitse tai whatsapissa – numeroon 0452129810, koska oletan että jompikumpi on mahdollinen. Tähän täytyy pystyä keskustelemaan ilman anonymiteetin suojaa. Lupaan myös, etten estä ketään joka nyt voi omalla nimellään ja kasvoillaan tulla keskustelemaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *