Viikonloppu5.jpeg
Blogi

Viikonloppu kuvin

 

Perjantaina mua odotti postilaatikossa tämmönen kiva lehti jonka kävin ensitöiseksi läpi kun kotiin pääsin. Tietenkin kera teekupposen. Tää onkin ainoa lehti mitä mulle tulee ja mitä aina innolla lueskelen. Satunnaisesti luen toki muitakin mutta tää on ollut jo monen monta vuotta. Kun lehti oli käyty pikaisesti läpi (luin sen vasta illalla sängyssä) aloin tekemään Porinoita.

Tehtiin pikareissu Porin Itäkeskukseen jossa kävin Mustissa ja Mirrissä hakemassa yhden shampoon, mutta enemmän olin kiinnostunut hankkimaan kisuille muutamat uudet raksumerkit kokeiluun. Harmi vaan että meidän nirppanokkaneidit (+poika) eivät oikein lämmenneet yhdellekään näistä. Olen hieman yllättynyt. Onneksi meiltä löytyy toki laadukasta kuivaruokaa (Power of Naturea) joten ei tämä mikään ongelma ollut vaikka ei kelvannut, olisin vain halunnut kisuille jonkun toisenkin raksun kun tuon PoN:n saaminen on välillä ongelmallista.

Lauantaina pojat korjas mun konetta. (hyh kun on päässyt pölyttymäältä tuolta kannesta, muuten oli kyl puhdas kun se oltiin just joku aika putsattu paineilmalla) Sulo on hassu kun sen pitää aina osallistua kaikkeen ja kaikki on yleensä aina semmosia ”poikien” juttuja.


Sillä välin kun pojat korjas konetta, ni mä laitoin itselleni ruokaa ja yritin katsoa ekaa kertaa Putousta. Ei oikein tullut mitään, ei jaksanut naurattaa tällä kertaa. Sitten huomasin että mun ruualle ois toinenkin ottaja – SILLA! Se oli samantien tuon lautaseni kimpussa kun silmäni vältti. Ei sitä tuo liha kiinnostanut, mikä oli hyväkin koska siinä oli chiliä joukossa. Joo ei lihaa, Sillaa kiinnosti nuo kurkkupalat. Kattokaa nyt toisen mököilmettä kun mamma vähän torui. Sanokoot tutkijat mitä tahansa, mutta kyllä nuo kissatkin ymmärtää torut että kehut.

Kone tuli kuntoon ja lauantaiyö menikin sitten valvoessa (ainoo yö kun pystyy valvomaan) + kirjotellen ja katsellen elokuvia Netflixistä (tässä menee uusintana Kate&Leopold) Tähän sopii hyvin tuo Antti Tuiskun Keinutaan kappale kun siinä alussa lauletaan ”aamuneljä eikä väsytä” – sopi hyvin tuohon lauantaiyöhön sillä kello oli neljä eikä varsinaisesti ollut edes väsy vaikka sänkyyn silloin raahasinkin itseni. Yöllä on ihanan rauhallista touhuilla omia asioita – tuolloin tuli myös viikko kun aloin käymään kun kuvakansioita läpi ja viikossa sain puolet käytyä läpi. Aika hyvin!

Tommosen vaaleanvihreän shampoon (Silky Show) hommasin kissoille tuolta Porin Itäkeskuksen Mustista ja Mirristä myöskin. Mut tästä tulee huomenna sit vähän parempi selvennys että mihin sitä tarvittiin vaikka se on varmaan kuvaa katsomalla arvattavissa. Näissä tunnelmissa oltiin ennen Linnan Juhlia.

Linnan Juhlatkin tuli sitten katsottua – mä muuten tykkäsin tuosta mekosta vaikka se taidettiinkin lehdissä sanoa flopiksi. Okei, ehkä ne hiukset ois voinu olla kiinni mutta mekossa en nähnyt mitään vikaa. Hennankin korut tuli bongattua! Bongasiko kukaan muu?

Meillä ei tehdä muhkusämpylöitä, meillä tehdään möhköjä. Möhkö on muhkuakin isompi. Joo, en tiedä mikä siinä on että me saadaan aina näitä mutanttimonsterimöhköjä. Yritetään kyl tehdä pieniä mut ei liian pieniä, mut silti ne turpoo möhköiksi. Innostuttiin eilen illalla (hyvin myöhään) leipasemaan pari pellillistä möhköjä. Meijän tarttis joku kerta tehdä ihan joku kunnollinen hiivaleipäkin, semmonen kakko tyyppinen. Hyviä ohjeita otetaan vastaan, tai linkkiä sinne ohjeeseen.

70 kommenttia

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Ihan yksinkertainen resepti se muistaakseni on.

  • Anonyymi

   Lähinnä ajattelin vain sitä, että jos niistä noin isoja tulee, on taikinakin varmaan aika iso.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No en mä tiedä, ihan normaali sämpyläohje se oli.

  • Anonyymi

   Kiitos tiedosta,älä seuraavan kerran lue jos on niin tylsää kattoo vaan kuvia 😀

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No mielipide tämäkin, mutta joskus se elämä on tylsää mutta silti yhtä rakasta mistä haluaa kertoa. 🙂

 • Ninni

  Ihania sämppäreitä 😀 Näyttää ihan meidän perheen sämpyläpäivältä 😀

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Juu, olivat kyl ihania. Tosi maukkaita! 🙂

 • Anonyymi

  Hiivan määrästä riippuu se, kuinka isoja sämpylöitä saa ja tietysti siitä, kuinka pitkään antaa kohota.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Sekin on totta, mutta ihan reseptin mukainen 42g pistettiin tuorehiivaa ja annettiin kohota sellainen 20min, jonka jälkeen pyöriteltiin sämpylät ja annetiin vielä kohota toiset 20min. Eikä ne siinäkään vielä isoilta näyttäneet vaan sitten kun tulivat uunista ulos. Siellä ne tyyliin.. RÄJÄHTI! 🙂

  • Anonyymi

   42 g kuivahiivaa vastaa melkein 120 g tavallista hiivaa! Ohjeessa on varmaankin, että kuivahiivaa lisättäessä nesteen lämpötila tulee olla 42-asteista…

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Siis tuorehiivaa laitoin 42g. 🙂 En suinkaan siis kuivahiivaa. 🙂 Ja noin siis luki ohjeessa.

  • Anonyymi

   Erikoinen määrä hiivaa! Otit 50g palasta murenan pois? Itse käytän puolen litran nestemäärään 50g hiivaa, mutta ei ne ikinä noin kovasti kohoa. Hyvännäköisiä ovat (vaikka luulinkin kuvasta pulliksi ensin) 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Mä oon niin tarkka, eli otin. 🙂 Joo, eipä tuossa sinäänsä mitään vikaa ole vaikka noin möhköjä ovatkin mutta aloin vain mietiskelemään että mistähän johtuu. Ollaan kokeiltukin tehdä pienempiä mut ei viel olla saatu semmosia normaaleja. 🙂 No kokoajan yritetään pienetää pallojen kokoa. 🙂

 • Anonyymi

  > anonyymi 17.19: Olipa tylsä kommentti, itse olisin jättänyt lähettämättä.

 • Anonyymi

  Hei, olen seurannut kiinnostuneena todella elämänläheistä ja mukavaa blogiasi. Kisut ovat ihanat kuten sinä itsekin etenkin porinoissa.

  Nyt kun olet noin upeasti laihtunut niin onko mieleesi tullut koskaan perheenlisäys? En nyt kisumäärää tarkoita 😉

  Olet siinä iässä kuten oletettavasti myös miehesi, jolloin vauva saattaisi olla hyvinkin tervetullut?

  • Anonyymi

   Olipa tökerö kommentti. Vaikka pitää blogia niin ei kaikki henkkoht asiat ole automaattisesti lukijoiden käytettävissä. Miten joku vielä tänä päivänä on noin tahditon, en ymmärrä. Mietippä jos sinulta joku anonyymi kysyisi netissä henkilökohtaisuuksia, vastaisitko??

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No saahan sitä kysyä vaikka kieltämättä jättäisin varmaan itsekin kysymättä tuollaisen kysymyksen.

   Mutta siis kuten olen monesti täällä sanonut, niin tänne meille ei tule lapsia. Karvalapset riittää. 🙂

 • Anonyymi

  Teillä on kaunis koti 🙂

  Kiitos mukavasta blogista, tätä on ilo lukea!

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kiitoksia vaikka eipä näistä kuvista isommin tuo koti näy. 🙂

  • Anonyymi

   Sun varmaan vaikea uskoa, mut muuallakin päin Suomea voi olla Itäkeskus. Kaikki ei oo Helsinkikeskeistä.

  • Anonyymi

   Varmaan on tuo Itäkeskus, mikä saa ihmiset ajattelemaan Helsinkiä. Minäkään en tiennyt, että Suomessa on muuallakin samannimisiä ostoskeskuksia.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Ahaaa! No nyt ymmärrän! Porissa tosiaankin on Itäkeskus, se ei kuitenkaan ole mikään kaupunginosa vaan ihan tuollainen ostoskeskuksen kaltainen.

  • Anonyymi

   Minäkin luulin koko ajan että olette käyneet Helsingissä Itäkeskuksen-kauppakeskuksessa, matkaa sinne saakka en ihmetellyt ollenkaan, vain sitä, ettet nyt samalla missään muualla malttanut pyörähtää :).
   -hss

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Hehehhe, ei nyt sentään olla Helsingissä käyty. 🙂 Mut mä tosiaan kirjasin tuonne tekstiin että Porin Itäkeskuksessa, niin ei pitäisi uudelleen tulla väärinymmärrystä. 🙂

 • Anonyymi

  Mitä tuossa sämpylöiden päällä on? Melkoisia möhköjä tosiaan, mutta varmasti maukkaita 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kaurahiutaleita. 🙂 Ja juu, ovat möhköjä mutta maukkaita. Siis TODELLA maukkaita. 🙂

 • Anonyymi

  Laita se sämpyläresepti tänne, niin pystyy helpommin analysoimaan onko se ihan ok. Mutta jollei vika löydy siitä, niin pyörittelee pienempiä palleroita sitten.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Se on ihan sämpyläjauhopussin kyljessä oleva ohje. Siitä vaan analysoimaan. 🙂 Ja tota ollaan kokoajan tehtykin, eli tehdään pienempiä mut ei ainakaan toistaseks olla saatu kunnollisia.

  • Anonyymi

   Ei tämä nyt suuri asia ole, enkä nauti vänkäämisestä, mutta mielenkiinnosta kysyn, että minkä merkin sämpyläjauhopussin kyljestä kyseinen ohje on? Minun sämpyläjauhopussini ohjeessa on 5 dl nestettä ja 50g hiivaa. Merkki Rainbow.

  • Anonyymi

   Heh, piti ihan tarkistaa oma s.jauhopussi. Meillä on Lidlin jauhoja ja ohjeessa on 42g tuorehiivaa 🙂

   (Muut aineet ja ohjeen mukaan tulee 20kpl:tta:

   – 5dl vettä
   – 1,5 tl suolaa
   – 2rkl sokeria
   – 13dl sämpyläjauhoja
   – n.puol desiä kasviöljyä)

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Hei toi on just se ohje ja meille tuli siis 22 sämpylää – tossa kuvassa on vaan siis toinen pellillinen, kaksi pellillistä saatiin. Piti oikein katsoa että enkö tuota sanonut tekstissä ja olihan se kerrottuna että pari pellillistä teimme. 🙂

  • Anonyymi

   Koitahan jo päättää. 22 ja 2×12 ei ainakaan oman matikan mukaan ole sama asia.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Hahahaha, siis sori – tietenkin siis 24kpl eli 2×12 🙂

 • Anonyymi

  Puolen litran taikinasta kannattaa kyllä tehdä enemmän kuin 2×12 sämpylää. Itse teen yleensä 2×16.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kuten tekstissäkin olen kirjoittanut, niin teimme kaksi pellillistä eli 2×12 möhkömystä. 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kiva että tykkäsit, oli tätä mukava tehdäkin. Ehkä taas joskus uusiksi. 🙂

 • Anonyymi

  Jos Pipsa tekee muhkuakin suurempia möhkösämpylöitä ja ne on herkullisen makuisia, niin miksi lukijat tekee siitä ongelman. Leipokaa lukijat itse pieniä nököjä, jos sellaisia haluatte tai tehkää niinkuin tähänkin asti eli ostakaa kaupasta mauttomia lisäainesämpylöitä.
  Pipsa, tykkään sun blogista. Tämä on aitoa ja rehellistä kirjoittelua normaalista arjesta. Harmittaa vaan aika usein monen lukijan, aika raju ja ilkeäkin, kommentointi ja sun repiminen. Olen pahoillani heidän puolestaan. Tsemppiä ja jos meinaa tulla paha mieli, ota sille kupillinen teetä 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No no, eihän tässä nyt mitään isompia ongelmia ollut ja itsehän sitä vähän tiedustelinkin mistä tuollainen möhkömäisyys mahtaisi johtua. 🙂

 • Anonyymi

  Ei lukijoilla ole ongelmaa, mutta Pipsa itse valittelee turpoamista.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No en mä sitä sillä tavalla valita vaan lähinnä ihmettelin että miten sellaisen tekeminen on ylipäätään mahdollista ja ajattelin siitä kertoa tänne josko joku viisaampi osaisi kertoa syytä moiselle.

 • Anonyymi

  siis ihan oikeesti leikkasit tuorehiivasta 8g pois kun ohjeessa sanottiin 42g? :DDD äly hoi! Oot varmaan lukenu taas ohjetta väärin tai muistit väärin, ei yllättäis. Vaikka oiski 42g niin joka tapauksessa vähän maalaisjärkeä nyt 😀 ja oot innoissais tiikerikakun tekemisestä? Teetkö ikinä ruokaa vai mitä ihmettä, ite opin tekemään tiikerikakun joskus ala-asteikäisenä…

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Joo'o, leikkasin kun halusin olla erittäin tarkkana. 🙂

 • Anonyymi

  Itse en ehtinyt linnan juhlia katsomaan, mutta lehdistä olen katsonut kuvia näyttävimmistä puvuista. Kenellä ne korut olivat?

  • Anonyymi

   Ai sä tulit av:lta ihan tänne sitä ihmettelemään? 😀 Mahtaa sua nyt asia askarruttaa…

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Nyt on pakko kysyä vastakysymys että mikähän ajoi sinut päättelemään moista. 🙂

 • Anonyymi

  Voi tätä kommentoinnin tasoa. Taas kerran.

  Hyvän näköisiä sämpylöitä. Minkä kokoinen teidän uunipelti on? Näyttää jotenkin, että syvyyttä ei olisi saman verran kuin uuneissa yleensä. Voisiko se selittää, että miksi täyttävät koko pellin? Jos on normaalin kokoinen pelti, niin kerro ihmeessä, että mitä teette! Mä haluan oppia tekemään tollaisia sämpylöitä. 😊

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Hmm… tuo ei taida tosiaan olla kovin syvä. Tää on muistaakseni tommonen matala uunipelti. Ei se syvempi pelti.

 • Anonyymi

  Siis pakko kysyä miten saat sämpylöistä noin kohonneita! Onko se lidlin sämpyläjauho siis ihan normi sämpyläjauhoa? Mulla nimittäin tulee tosi tiiviitä sämpylöistä. Pitääpä kokeilla lidlin ohjetta, joskin jollain muilla jauhoilla kun ei ole lidliä..

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   En mä tiedä miten saadaan, kun ihan Lidlin sämpyläjauhopussin ohjeella ollaan tehty, prikuulleen. 🙂

 • Anonyymi

  Möhköyllätykset vähenee, kun antaa taikinan kohta ainakin kahteen kertaan ennen uuniin laittoa: ensin taikinan teon jälkeen ja toiseksi sämpylöiksi leipomisen jälkeen. Palahiiva kohoaa kokemukseni mukaan enemmän kuin kuivahiiva. Ja jos aina sama ongelma niin kannattanee ajatuksen kanssa koittaa tehdä seuraavan kerran pienempiä, vaikka verrata esim desin mittaan että minkä kokoisia ovat. 🙂 Minusta ovat sympaattisia kun noin toisiaan likistelevät!

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Näin mä olenkin tehnyt. Eka taikina nousee sen 20-30min, sitten pyöritetään itse sämyplät joiden annetaan nousta toiset 20-30min. Eikä ne siinäkään yleensä ole vielä möhköjä vaan ihan OK-kokoisia. Möhköytyvät yleensä kun uunissa ovat. Mut ollaan me tässä yritetty kokoajan tehdä niistä pienempiä mut ei oo viel löydetty sitä oikeaa kokoa.

  • Anonyymi

   Leivon taikinan heti sämpylöiksi eli kohotan vasta sitten, kun ovat jo pellillä liinan alla. Yksi kohotus riittää. Neljäsosalitran taikinasta leivon kaksitoista isoa sämpylää.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Ai mä oon aina luullut että pitää tehdä kaksi kohotusta.

 • Anonyymi

  Eikö maailmassa oo tärkeämpiäkin asioita, kun joku hiton sämpyläresepti voi elämä…

  • Anonyymi

   Aivan varmasti jokaisen elämässä on tärkeämpiäkin asioita mutta eihän se tarkoita sitä, ettei niitä pienempiäkin asioita voisi pohtia, ihmetellä ja miettiä. Pienet arkiset asiat ovat hyvää vastapainoa niille elämän suurille, tärkeille asioille. Katsos kun ne ei-tärkeät asiat ovat myös osa elämää 😉 eihän siinä mitään pahaa ole jos kimpassa pohditaan sämpylätaikinan syvintä olemusta, eihän? Hyvähän se vaan on kuulla toisten kokemuksia ja näkemyksiä, tiedä vaikka itsekin oppisi jotain.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Onhan niitä mutta minusta on ollut hauskaa pohdiskella näiden möhköjen sielunelämää ja miski niistä tuli möhköjä. 🙂 Just tämmöset on hauskaa ja mielenkiintoista keskustelua. 🙂 Jollain katsos voi olla sisäpiiritietoa möhköistä. 😉

 • Anonyymi

  Teen viikoittain hiivaleipää. Laitan siihen kuivattua fenkolia, vettä, tuorehiivaa, 2rkl vaaleaa siirappia, ylijääneet yrtit, esimerkiksi persiljaa tai ruohosipulia, kauraleseitä tai grahamjauhoja, hiivaleipäjauhoja ja 1/2dl avokadoöljyä. Vettä 7dl, 50g hiivaa ja jauhoja niin paljon, että taikina irtoaa kulhon reunoista.