mustikat.jpeg
Blogi

Punastelevat tomaatit

Viikonloppu tuli ja meni – taas kerran. Tällä kertaa otettiin se ihan lepoilun kannalta, lauantaina innostuimme kuitenkin siivoamaan täällä ja heitettiin -väliaikaisesti?- olohuoneen matto pois kun se on niin roskasyöppö. Meni siis yksinkertaisesti hermot siihen kun sitä pitäisi olla kokoajan imuroimassa. No nyt on mopin kanssa helppo käydä vaikka joka päivä nuo lattiat läpi – se on niin niks naks homma. Ainakin minulle joka olen mopin kanssa tekemisissä joka päivä – ollut jo kohta neljä vuotta.

Olen myöskin viikonloppuna ehtinyt lueskelemaan. Olen melkein lukenut ”Suden lupaus” kirjan. Sain niin mukavasti luettua sitä samalla kun ”kuuntelin” jalkapallon finaalia. Vähäisiksi jäi yöunet tuon takia. Onneksi pystyin ottamaan pikaiset päikkärit töiden jälkeen. Mustikoitakin tuli syötyä ja tänään hain lisää – tällä kertaa oikein suomalaista pikkumustikkaa.

Olen niin odottanut vesisateita ja ukkosia. Olen nähnyt ihan tutkissa että sieltä on ollut suoraan tulossa mutta jostain syystä Porin kohdalla onkin yllättäen kääntynyt muualle. Ei ole mitenkään uusi juttu että ukonilmat kiertää Porin. Jotenkin sitä vain kaipaisi pientä viilennystä kun meilläkin tämä kodin sisälämpö on ollut 29 astetta eikä se ole juurikaan yön aikana laskenut. 

Tänään aamusti ennenkuin lähdin töihin, katsoin tomaatit läpi ja innostuin kun huomasin että muutama niistä on alkanut punertamaan. Samalla myös huomasin että tuo yksi oksa pitää tukea jollakin tavalla, niin paljon ne möhkötomaatit painaa sitä alaspäin. Innolla odottelen että saadaan kunnon satoa. Helteellä tuota on vaan saanut kolme kertaa päivässä kastella – kauhea juoppo.

Voi kuulkaa kun me oltiin eilen huolissamme Siiristä kun se meni yhtäkkiä ihan omituiseksi. Sellaiseksi että pää piiloon pensaaseen. Neiti otti siis jostain kauheat pelkoshokkihermostumiset. Vieläkään ei keksitä mikä sille tuli. Muutkin kissat kävi sitä katsomassa että mikä toisella on mutta se vaan kyhjötti nurkassa ja katso seinään päin.

Siiri oli tuollainen nuorempana kun täällä ramppas jonkin verran noita rakennusmiehiä mutta ei se koskaan kestänyt kauaa – sen hetken vain kun vieraat tyypit oli täällä. Onneks yön aikana kaikki normalisoitui ja aamulla Siiri olikin jo oma itsensä. Ja tähän loppuun kuvat Siiristä sen ”uudessa” unipaikassa. Kattokaa nyt toisen ilmettäkin – ei sitten yhtään tykännyt kun mamma tuli kuvailemaan. Tarttis tuo laatikko pestä, siksi se tuolla kylppärissä on mutta kun ei oo ollu kiire.

36 kommenttia

 • Anonyymi

  29 astetta sisällä, ei voi olla totta! Mä ainakin nääntyisin täysin.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Ei se muuten mutta yöllä kyl tuntuu vaikka ois ikkunatkin auki. Ollaan kyl nyt ehtoisella laitettu kissat kylppäriin ja pistetty ovet auki.

  • Anonyymi

   Öisinhän nyt viilenee muutenkin. Ei meillä ole päivällä kuin joku 23 enimmillään sisällä. On sen verran isoja nuo vanhat puut talon ympärillä, että varjostavat niin hyvin. Onko nuo teidän talot rakennettu ihan aukealle paikalle?

  • J.B

   Minulla on asunnossani mittari, joka näyttää maksimissaan 40 astetta ja pahimmillaan se putki on ollut ihan täynnä sitä sinistä mitta-ainetta eli yli tuon neljänkymmenen. Asun viidennessä kerroksessa talossa, jossa on isot ikkunat etelään ja vain kerrostaloja ympärillä, joten ei edes tuule kunnolla. Ja kyllä, harkitsen muuttavani joka kesä! 😀

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Juu aukeella paikalla tää on, ei mitään varjoa. Mut nyt on täälläkin saatu sisälämpö laskuun. 26,9. Jee! Ja makkarin ikkuna on öisin tosi isona (ei kuitekaan niin et kissat pääsisi) ni sieltä tulee onneks viileetä ilmaa.

   Mä muistan yhden vuokra-asunnon jossa asuttiin kun siihen paisto aurinko iltapäivästä iltaan. Eli just sen kuumimman ajan. Eikä siel ees saanu läpivetoa mut siel onneks voi pitää ikkunoita auki ja sälekaihtimet kiinni. 🙂

 • Anonyymi

  Mä en oikein ymmärrä tuota aamusti- sanaa? Onko se ihan niin että "aamulla"…

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Sama asia, Porin murteella sanottuna "aamusti". 🙂

 • Anonyymi

  Ku oot niin innostunut pienviljelijä niin koitahan ens vuonna pistää pari tomaatintainta ämpäriin roikkumaan, tai mihin tahansa missä ne roikkuu väärinpäin. Eli reikä pohjaa, jokin suojakankaanpala ja taimi ämpäriin roikkumaan, mullat päälle 🙂 Tulee vahvarunkoinen tomaatti eikä tarvi tukea taimia mitenkään. Vaikka on toi amppeelitomaattikin ihan ok mutta jos kokeilunhalua olis? Samaten perunavana terassin eteen tai säkkiin… heh, saa parit itsekasvattamat potut, nams. Toivottavasti katit on ok.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No pitää kattoo ens vuonna miten innostuu, vaikka innostus laittamaan enemmänkin niitä tomaatintaimia. 🙂 Omat tomskut on olleet hyviä!

 • Tirli

  Teilläkään ei ole mitään ilmastointilaitetta… Mun asunto menee joka kesä yli +30 asteeseen, nyt on +31 ja voi sanoa että tukalaa on. Tänne kun porottaa tuo ilta-aurinko niin joutuu menemään kuumassa nukkumaan eikä sisälämpö laske yönkään aikana vaikka tuulettais. Paistaako teillä makkariin aamuaurinko vai muistanko väärin?

  Kivoja tomaatteja, jokos olette mansikoita päässeet syömään? 🙂

  Voi Siiriä, mutta onneksi on jo kunnossa.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Eiku makkariin paistaa tuo iltapäivän paahtavin aurinko. Aamuisin ja illoin sinne ei paista aurinko. Kyllähän se aina vähän laskee toi lämpö muttei paljoa. Nyt ollaan saatu laskettua se 26.9 Jaksaa ollakin! Juu ollaan me niin mansikoita kuin tomaattejakin jo syöneet. Hyviä on! Juu Siiri on kunnossa, mitä lie pikku-ukkoja se näki ja niitä sit pelkäs.

 • Anonyymi

  Hei!
  Siirillä on taatusti ollut jonkin sortin kiputila, siksi se käyttäytyi noin. Varmaan vatsavaivoja.
  Eläinhän yrittää viimeisen asti peittää vaivansa (ts. heikkoutensa). Näyttää tossa kuvassakin aika happamelta.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Ei Siirillä kiputilaa ollut vaan pelkotila. Näki tai kuuli jotain mistä pelästyi. Osaan erottaa pelko ja kiputilat toisistaan. Ja tuo hapan ilmehän on coonien perusilme. Sitä näkee aina välillä, muttei se tarkoita mitään. Lääkärissäkin oli hoitaja luullu et on kiukkunen muttei siis ollut. Toki se saattaa tuolla viestittää ettei nyt kyllä yhtään tykkää. 🙂

  • Anniina/Jääkaappihomo

   Minunkin kissat näkee joskus pikku-ukkoja ja saattavat tuijottaa seinää kaaaaaauan. Varmaan joku pölyhiukkanen leijailee ja tuijottavat sitä lumoutuneena.

 • Anonyymi

  Huh, huh kun on kuuma , itse en kyllä pystyisi nukkumaan .
  Auttaisko joku tuuletin ? Mitähän se kissa oli säikähtänyt raukka :(No mutta onneksi aamulla oli jo ok:)
  Mukavaa Kesän Jatkoa Teille !

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kyllä tuossa nukkumaan pystyi kun ikkuna kuiteski oli auki ja tuli viileetä ilmaa. Ja tuuletinta ei voi käyttää kun rämisee. 🙁 En tosiaan tiedä mitä Siiri oli säikähtänyt. Ku me vietii se ehtoolla uloskin ni siellä se oli oma itsensä mutta taas kun joutui sisälle niin pelkäsi. JOtain se siis haistoi, kuuli tai näki. Muut kissat oli kyl OK.

 • Anonyymi

  eiks toi aurinkotuolin pehmuste kastu tos terassilla? Voisko kissa pelätä ukkosta että saa pelkotiloja. Koirathan vaistoaa ukkosen olevan lähellä…

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Juu kyllähän se kastuu mut eipä niin väliä. 🙂 No ei Siiri kyl tolleen oo koskaan ukkosta pelännyt eikä täällä lähistöllä ees ollut ukkosta tuona iltana. Ja kuitenkin ulos päästyään oli ihan normaali mutta taas sisälle kun mentiin niin meni pelkotila päälle. Jotain täällä oli mitä me tai muut kissat ei tajuttu.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No tässä tapauksessa ei ole kyse tuosta.

 • Anonyymi

  Pst! Ilmalämpöpumppu!! Tai omilla jaloillaan seisova ilmastointilaite. Maksaa jonkun verran, mutta on taatusti sen arvoista!!

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Mut eiks noissa ilmastointilaitteista tuu se oma putki mikä pitää laittaa johonkin mihin se kuuma ilma menee? Näin oon ymmärtänyt ja siksi semmonen ei meille sovi.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Onhan toki mutta näyttää tyhmältä jos sen pistää makkarin tuuletusikkunasta pihalle enkä tiedä miten sen edes saisi niin turvallisesti laitettua ettei kissat mene ja polta itseään.

  • Anonyymi

   Ei sieltä varmasti niin kuumaa ilma tule, että siinä kukaan itseänsä polttaa 😀

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Siis se putki kyllä kuumenee, sitä mä meinasin. Mutta ei tuolla ole tilaa mihin laittaa ilmastointilaite ja sitten kun sen pitäs laittaa siitä tuuletusikkunasta sen putken niin ei ois kivannäköstä kun pihalta katsoo joten ei.

  • Anonyymi

   Se putki on muovia, ja ei varmasti kuumene niin, että siinä voi polttaa itsensä.
   Miten se putki voisi kuumentua polttavaksi jos se poistaa lämmintä sisäilmaa joka on noin 30 asteista?

  • Anonyymi

   Ehdottomasti teidänkin kannattaa hommata ilmalämpöpumppu! Kesällä viilentää, talvella lämmittää. Pumpun sisäosan pystyy naamioimaan niin, ettei sitä kunnolla seinästä erota.

   Suosittelen ehdottomasti, vaikka itsekin olin ensin sen hankkimista vastaan.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No kumpikaan ei nyt valitettavasti tuu kyseeseen. Mut onneks ollaan saatu sisälämpöä alas.

 • Anonyymi

  Täällä meillä etelä-suomessa kanssa ukkonen kiersi ihan meidät, innolla ja myöskin kauhulla odotin ja kaikki pilvet lipui vain pois. Tänääkän ei näytä tulevan. Paitsi nyt kun olen laihiksella niin ei ole tuntunut pahalta kuumuus vaikka ollut +30, ilmeisesti niin väjällä kaloreilla mennään. Ja kun oli +20 niin mulla oli kylmä, ihmisellä jolla on bmi 47 :)))))))

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No ei tuo kuumuus ole kovin pahaa ollut, paitsi siinä mielessä kun haluaisi nukkua ja 29 asteen yölämpö sisällä ei oo ollut kovin kiva. Mut onneks se on taas laskenut.

 • Anonyymi

  Sellanen laite on olemassa, joka puhaltaa kylmää, mut ei tarvii mitään letkuja. Sillä kun omisti mun asunnon ennen mua oli sellainen, ja ymmärrän nyt miksi 😀 melkeen jo aloin haaveilla sellasesta, mut mietin sit et ei nää helteet montaa viikkoa kestä, kohta on syksy ja talvi taas 🙂

  Sinikka

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Joo oon kuullu kans et tommonen on mut ilmeisesti ovat vielä aika kalliita?

 • Anonyymi

  Joo ei uusissa ilmastointilaitteissa oo enää sitä putkea ja ne laitteetkin on ihan pieniä entisiin verrattuna. Mun sisko osti Hobby Hallista keväällä ja hyvin kuulemma viilentää ja vie kosteutta. Maksaa puolet vähemmän kuin ilmalämpöpumppu. Itse en ilman viilentävää ilmastointia pärjäisi.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Tommonne on kyl hyvä ettei tarttis sitä putkea mutta mihin se kuuma ilma sitten menee?