41 kommenttia

  • Anonyymi

    Anonyymi

    Noi korvakorut on kauniit!
    Mutta tuota ruskeakastike-juttua vähän ihmettelen,syökö sitä vielä nykyään joku? Joku nuorehko siis?

    • Anonyymi

      Anonyymi

      Miten niin 'vielä nykyään'? Pitäiskö Suomessa jättää kaikki perinteinen pois, en ymmärrä.

    • Armi

      Armi

      Olen 24 ja teen ruskeaa kastiketta aina jos teen jauhelihakastiketta tai nakkikastiketta. Ei se ole mitään "vieläkö joku tekee" juttua, sen ymmärtäisin jos kyseessä olisi makaronivelli, pettuleipä tms. Sota-ajan ruoka. Tyhmä kysymys 😀
      Kokitkin tekevät VIELÄ ruskeaa kastiketta usko tai älä 😉

    • Anonyymi

      Anonyymi

      Makaronivelli ei taida olla sota-ajan ruoka ja kyllä, sitäkin tehdään edelleen. Meillä se on lasten suosikkiruokia ja toivovat sitä säännöllisesti ruokalistalle. Ja herkkua se onkin. Kuten kesäisin pottumaitokin. Ei kaiken tarvitse olla aina niin monimutkaista ja modernia.

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      Kiitoksia ja kyllähän ruskeata kastiketta vielä tehdään, ravintoloissakin. 🙂

    • Armi

      Armi

      "Ravitsemustilanteen kannalta talvi 1941 – 1942 oli hankala. Kenttäsairaalassa tarjottiin
      aamuisin korviketta vanikan kanssa, paitsi keskiviikkona ja sunnuntaina saatiin pehmeä
      vehnäsämpylä. Kaurapuuro vitaminoidun margariinin kanssa oli aamiainen. Päivällisellä
      oli yksi ruokalaji joko hernekeitto, lanttulihakeitto tai makaronivelli."

      Että kyllä makaronivelliä sota-aikana syötiin, niin kuin nykyäänkin. Kannattaa ottaa selvää ennenkö väittää muuta;)

  • Anonyymi

    Anonyymi

    Ruskea kastike on hyvää, mä teen sen aina niin päin et kaadan voi-jauhomössön kiehuvan veden sekaan. Koklaa silleen päin. 🙂 Enkä vispaa ees ikinä.

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      Kiehuvaa vettä en ole tainnut koskaan kokeilla, ihan vain kraanasta oon ottanut vettä. Ja niin on äitikin tehnyt, mutta ei sille silti tullut paakkuja, mut mulle tuli. 😀

  • Anonyymi

    Anonyymi

    Kokeilepa tätä niksiä. Älä lisää vettä niin hitaasti. Paakkuuntumisvaara on paljon suurempi, kun kastike on vedenlisäysvaiheessa alussa kovin paksua. Reippaasti vesi sekaan ja vispilällä vatkaat, niin ei pitäsi tulla paakkuja.

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      Oon mielestäni kokeillut noinkin mut kyllä niitä paakkuja tuli siltikin, ei kyl niin paljoa mut tuli kuitenkin. 😀 Pitäskö vaan todeta, et en mä vaan osaa? 😀

  • Anja

    Anja

    On kyllä tosi ihanat korvikset! Minä tekaisen monestikin ruskeakastiketta esim sillä välin kun lihapullat/pihvit paistuu uunissa. Voita pannulle ja kun on sulanut ja melk kiehuu niin siihen pari-kolme rkl jauhoja puulastalla sekoitan ja annan poreilla välillä sekoittaen. Sit kun sopivan ruskea, hulautan vesenkeittimestä kuumaa vettä ja otan vispilän millä pyöräytän niin ei jää paakkuja. Siinä se sitten sakenee oikkuhiljaa ja kun pullat/pihvit kypsät niin ne joukkoon. Ruskea Maizena jauhe on oiva aou kastikkeihin jos haluaa lisää sakeutta tai jos ei halua ollenkaan voi-vehnäjauho -kastiketta. Maizenaa vaan esim ruskistetun jauhelihan (johon lisätty hieman vettä) joukkoon ja antaa kiehahtaa. Tuolla maizenalla suurustan esim kanasuikalekastikkeen jossa nesteenä hieman ruokakermaa (ja se kanasuikaleiden marinadi tietty). Jotkut sanoo että ruskistuu ne jauhot ilman voitakin pannulla, en ole vielä testannut 🙂

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      Kiitoksia, nää on kyl ihanat. 🙂 Noin mäkin oon ruskeata kastiketta tehnyt, paitsi etten oo vedenkeittimellä kiehuvaa laittanu. Kai mun pitää joku kerta tehdä tota ja kattoo et joko onnistuis 😀

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      Pitää varmaan testata tää neuvo, kun en mielestäni oo koskaan kiehuvaan sitä tehnyt. En oo silti satasen varma, mut aika. 😀

  • Anonyymi

    Anonyymi

    Täällä toinen kyseisen kastikkeen kanssa aina epäonnistunut. Toivoa on, sillä itse opin just tekemään sen nettiohjetta seurattuani 😀 Ekaa kertaa lisäsin veden kiehuvana keittimestä sekoittaen huolellisesti ja -tadaa- onnistuin! Ei klimppejä.

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      Okei, hyvä tietää että se on ilmeisesti tuo kiehuva vesi. Mun pitää kyl ehdottomasti tehdä tää joku kerta, vaikka ei muuten ruskeata kastiketta ruissa käytetä. Mut jos ton yhden kerran, tieteen ja testauksen nimissä. 😀

  • Anonyymi

    Anonyymi

    Ei tule paakkuja kastikkeeseen, jos voita on tarpeeksi jauhojen määrään nähden. Eli että voi-jauhoseos on sellasta litkumpaa, ei kuivaa. Äidiltä opittu keino ja en oo vielä kertaakaan onnistunut pilaamaan ruskea- tai valkokastiketta, ja nyt täytyy koputtaa puuta. 😀

    -Lilli

    • Anonyymi

      Anonyymi

      This! Voin määrää ei kannata kitsastella, ei ole väliä lisääkö voi-jauhoseokseen kylmää vai kuumaa nestettä, kunhan voita/öljyä on riittävästi jauhojen seassa.

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      Oon samaa mieltä, ettei voin kanssa kitsastella enkä sillä ollutkaan. Ja se on syy, miksi tuota ei enää meillä tehdä. Kauhee kaloripommi! 😀 Mut hemputin hyvää. 😀

  • Anonyymi

    Anonyymi

    Sinähän voisit tehdä videon siitä ruskean kastikkeen teosta. Kastikkeen epäonnistuessa saisit pian palautetta siitä mikä meni vikaan.

    • Anonyymi

      Anonyymi

      Oikein kiva idea, mutta suoraan sanottuna tosi ikävä viesti sinulta. Haluaisitko itse saada palautetta tekemästäsi ruoasta, joka epäonnistui?

      Eiköhän ruskean kastikkeen tekijöitä ole monenlaisia, jokaisella on oma tyyli ja tapa. Toinen ottaa värin ketsupista tai soijakastikkeesta, kun ei uskalla ruskistaa jauhoja tarpeeksi. Mitä väliä sillä on? Mutta kun kyse on juuri tämän blogin kommenttiboksista niin kyllä varmasti "neuvojia" löytyy. Tässähän näitä kokeiluehdotuksia on tullut, joten lähtisin itse niillä liikkeelle. Jos niilläkään ei onnistu, niin tutkisin googlesta vinkkejä.

      Ihanaa päivää Pipsa <3
      ps. leivontavideot (miksei myös ruoka) olis todella mukavia!

    • Anonyymi

      Anonyymi

      En missään nimessä tarkoittanut loukata kommentillani. Itse sain aina niitä pirun klimppejä kastikkeeseen ja ihmettelin mistä johtuu. Ehkä ois pitäny lähettää video äidille, kun sanallisesti ei selvinnyt mikä meni vikaan 😉

    • Anonyymi

      Anonyymi

      En itsekään tarkoittanut olla sinua kohtaan ilkeä 🙂

      Itse en ole juurikaan tehnyt ruskeaa kastiketta, mutta tästä inspiroituneena taidan kokeilla 🙂

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      No mä tätä samaa aloin miettii tuolla ylempänä kun jollekin vastasin, et siinä ois ideaa että sen kuvaisi ja porukka saisi sitten kertoa mikä meni pieleen 😀 Mut toisaalta taas ei väliä, kun ei sitä tässä taloudessa enää tehdä. Mut ihan uteliasuutta ja tieteen sekä testauksen nimissä ois kiva. 😀 Et pitää harkita. 🙂

  • Anonyymi

    Anonyymi

    Tykkäätkö laskettelemisesta ja luistelemisesta? Oisi kiva nähdä sieltä jotain videota jos menisit joskus laskettelemaan/luistelemaan.

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      Joo, kyllä mä niistä lapsena pidin mut näin aikuisena en oo tehnyt. Luistelu ois kyllä kiva, mutta epäilen ettei se onnistu noiden nilkkojen takia. Siis kun en saisi luistimia niiden takia jalkaan.

  • Anonyymi

    Anonyymi

    Heissan.��hyvät porinat oli ja kivaa vahtelua.tosi kiva se paita mikä sulla tossa videossa ja korvakorut istui kuin naputettu sinulle.onko sulla muuten sisaruksia ja minkä ikäisiä?oletko heidän kanssa tekemisissä?mitäs sali asiaan kuuluu nyt oletko päässyt?me ostettii miehen kanssa sukset viikko takaperin ja on ollut ihanaa käydä hiihtämässä!jotenkin sen ilon hiihtämiseen on nyt löytänyt erilailla kuin silloin kouluaikoina.remppailu mulla jatkuu viel..kahdes viikos.lähti melkee kolme kiloa ja oon tosi tyytyväinen.olen tällähetkellä täysin sokerittomalla ja karsin kaikki herkut pois.hyvin mennyt ainaki nyt pari viikkoa.tänää sit lenkkipäivä.toivottavasti aurinkoa riittäisi ja myös siellä teidän suunnalla. Mukavia kevättalven päiviä.

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      Kiva että tykkäsit vaikka oli tommonen paikallaan höpöttelyä. 😀 Se paita taisi olla se Ahkkan fleecetakki, ei mulla mun mielestä muuta siinä ollut. 🙂 Kuvassa tosin on ns. kotipaita 🙂 On mulla sisaruksia, isoveli +13v. vanhempi ja isosisko +16v. vanhempi. 🙂 Oon sillon tällön tekemisissä. En oo vielä päässyt salille mut huomenna meen, ihan varmasti menen! Kiva teille että sukset hommasitte. 🙂 Onnittelut tuosta tiputuksesta, se on hyvä ja hatunnosto että oot täysin sokerittomalla. 🙂 Miten se toimii tuotteiden kohdalla missä on sokeria? Siis kun tuntuu että kaikkeen on laitettu sokeria.

    • Anonyymi

      Anonyymi

      Ei mielikuvitus tai luovuus ole mikään stabiili ominaisuus. Se voi kukkia tai kuihtua missä elämänvaiheessa vain riippuen miten turvallista/turvatonta, virikkeellistä, strukturoitua ja vapaata elämää elää. Myös kulttuuri jossa eletään vaikuttaa siihen ruokkiiko mielikuvitustaan vai sammuttaako sitä aktiivisesti. Lapsuuden mielikuvituksen voi menettää tai vasta aikuisena voi löytää itsestään heittäytyjän ja estottoman ajattelijan.

    • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

      No jee, jos sun mielestä mulla on edelleen hyvä mielikuvitus. Ja toisaalta, voihan se ollakin, mutta ei ekhä niin rikas kuin lapsena. 🙂 Sillon pystyi kuvittelemaan mahdottomankin mahdolliseksi. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *