003.JPG.jpeg
Blogi

Päiväni korupajalla

Postaus tehty yhteistyössä Korusuunnittelu HennaK:n kanssa
Tätä päivää olin innolla odottanut eli päivääni korupajalla. Oltiin sovittu Hennan kanssa että pääsisin päivän ajaksi katsomaan miten hän koruja valmistaa. Mutta ennenkuin lähden tuohon päivään, niin kerrotaanpa pientä faktaa Hennasta ja hänen korupajastaan.
Korustudio Linna on vuonna 2013 avattu korupaja ja -myymälä joka sijaitsee Porin Isolinnankatu 11, aivan Porin keskustassa. Linnassa toimii kaksikin eri taiteilijaa eli Korusuunnittelu HennaK ja Mari Syren Design. Myymälän puolella on myynnissä paljon kaikenlaisia ihania koruja ja
pajan puolella nämä kaksi taitavaa naista touhuavat uusia koruja, myös
tilaustöitä. HUOM! Korustudio Linna sijaitsee nykyisin osoitteessa Yrjönkatu 11.
Hennan viimeisimmän kilpailun taidonnäytteitä voi käydä kurkistamassa Porin Pääkirjastossa aikuisten puolelta 5.-24.10. välisenä aikana ja Henna tekee myös tänä vuonna Linnan juhliin korut. Hennan korut olivat myös viime vuonna Linnan Juhlissa
Henna on valmistunut vuonna 2014 kultasepäksi Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta.
Henna pitää Korustudio Linnassa myös kursseja, jos oman korun tekeminen kiinnostaa niin kurkkaa tästä tulevat kurssit. Lisäksi Hennan koruja voi ostaa suoraan hänen nettikaupastaankin – tällä hetkellä siellä on vielä vähän koruja mutta tulee kokoajan lisää. Jos Hennalta haluaa teettää joululahjaksi jonkun korun, niin kannattaa pitää kiirettä! 
Korustudio Linnassa toimii myös kaivertaja – tässä kuvaa jossa itse kaivertaja työssään. Tuo punainen massa pitää korun täydellisen liikkumattomana ja ilman massaa kaivertamisesta ei tulisi mitään. On se vaan pikkutarkkaa puuhaa mutta tulee kyllä siistiä jälkeä, voin sen itsekin todeta sillä kaiverrutin äitini 70-vuotislahjan täällä.
Pääsin samantien kun Pajalle saavuin, näkemään Hennan työssään kun hänellä oli eräs tilaustyö kesken jossa irroitti asiakkaan sormuksesta timantteja. Ei ole kovin helppoa tuo timanttien irrotus, tässäkin Henna kokeili muutamaakin konstia millä irroittaa timantit kun olivat tiukassa. 
Tuossa ylempänä näkyy osa irrotetuista timanteista ja miten Henna sommitteli timantit laatan päälle joka tulisi sormuksen päälle. Alempana olevalla videolla näkyy kun Henna joutui tuota laattaa hieman leventämään että sai kaikki timantit haluamalleen kohdalle.

Tällainen kaunis uniikkisormus siitä sitten tuli.

             

Tässä vielä videopätkää tuosta Hennan työnteosta, niin hahmottuu paremmin mitä tässä oikein tehdään. Eli siis tuota kaunis ylempänä olevaa sormusta tehtiin – koko prosessia en valitettavasti saanut kuvattua mutta sieltä täältä.
Tältä näyttää myymälän puoli – kauniit lasivitriinit kantavat sisällään mitä ihanampia koruja. Myynnistä löytyy niin Hennan kuin Marinkin tekemiä koruja. Mä käyn joka kerta nuo vitriinit läpi kun menen pajalla käymään – josko niihin ois mystisesti ilmaantunut uusia koruja joita ihastella. 
Innostuin tekemään oman TOP5 noista myynnissä olevista koruista, erityisen paljon tykkään tuosta sormuksesta sekä rannekorusta. Tuo rannekorun on Henna tehnyt erääseen kilpailuun josta mulla on myöskin ihastuttava Niitynkukkia sormus. Hieman toki muokatumpi versio, omassani on lapis lazuli kiviä kun taas alkuperäisessä oli helmiä. Löytyykö näistä mun TOP5:sta joku mikä olisi myös sinun mieleesi?
Tässä näkyy tarkemmin kaikki korut joilla Henna osallistui tuohon yhteen kilpailuun. Henna kyllä osaa yllättää tekemällä mitä upeampia koruja. Tuon tiarankin voisin ottaa koska oonhan minä oman elämäni prinsessa, nih! Monipuolisuus on mun mielestä Hennan valtteja – osaa tehdä monenmoista eikä jämähdä tekemään vain yhtä ja samaa. 
Tässä on Hennan kehittämä Ulvila -sarja. Nämä olivat Ulvilan kaupungin järjestämässä kilpailussa jonne piti tehdä Ulvilalle nimikkokoru kun kaupunki täytti 650 vuotta, eli juhlakoru tarkemmin sanottuna. Kun kysyin Hennalta mistä hän sai inspiraation tehdä juuri tällaisella tyylillä, niin hän kuulemma sai tuosta Nahkatehtaan lasikatosta idean. Ja olisihan se pitänyt munkin arvata kun korujen nimi on Nahkatehdas. 
On ihan pakko esitellä teille myös tämä Lumme -sarja sillä tämä on yksi Hennan ensimmäisiä korusarjoja mitä hän on tehnyt. Lumme-sarja sai alkunsa jo vuonna 2010. Olen itse ihastellut tuota sarjan kaulakorua, se on niin kaunis.
Nyt on aika aloittaa oman korun tekeminen. Tuollaisesta hopeatikusta (en tiedä mikä se oikeasti on joten puhutaan tikusta) lähdettiin liikkeelle. Henna leikkasi siitä pienen palan pois jonka jälkeen näytti miten ne päät pitää hioa tasaisiksi jota mä sitten aloin työstämään kieli keskellä suuta ja erittäin keskittynyt ilme kasvoilla.
Tämä olikin jo vähän hankalampi tapaus eli tässä mun piti pikkuhiljaa alkaa taivuttamaan noita päitä yhteen. Henna sitten siinä loistavana opettaja katseli vieressä ja auttoi kun alkoi tuntumaan ettei ne millään taipuneet toisiinsa. Loppujen lopuksi pitkulaisesta saatiin ympyränmuotoinen.
Sitten olikin vuorossa sormuksen takominen tasaiseksi ja voin sanoa, että ekan lyönnin löin sormeeni ennenkuin opin varomaan tuota vasaraa. Tämä oli semmonen homma minkä osasin tehdä ilman Hennan isompaa puuttumista. Jeeeij!

Takomisen jälkeen viilattin ….

… ja taas taottiin mutta nyt taottiin sormukseen muotoa ja kokoa.

Henna sitten otti seuraavan työvaiheen itselleen koska mä en halunnut ottaa riskiä että olisin pilannut sen, eli tässä Henna taivuttaa sormukseen sen ”aaltomaisen” muodon.
Tässä Henna juottaa istukan sormuksen runkoon, johon laitettiin mun valitsema kaunis kivi. Olin itse ajatellut tämän sormuksen suht helpoksi mutta kuulin ettei se ihan sieltä helpoimmasta päästä kuitenkaan ollut. Mut oli upeaa päästä seuraamaan miten tuollaisen sormuksen tekeminen meni. Meillä meni aikaa sormuksen tekoon 2h ja kun kysyin Hennalta, että kuinka nopeasti hän sen tekisi niin noin puolta lyhyemmässä ajassa. 
Taas hiotaan karkeita kohtia sileiksi, sillä emmehän me halua minkään pienen piikin pistelevän sormeen. Siksi noita sormuksia hiotaan moneenkin eri otteeseen.
Sitten nakutettiin kivi siististi tuohon istukkaansa – mä sentään kokeilin tätä muutaman kerran mutta luovutin homman Hennalle ettei jouduttaisi tekemään mitään uudelleen. Tässä oli se vaara että olisin nakuttanut liian kireälle tuon kiven ja sillä tavalla kivi olisi voinut särkyä.
Tässä Henna hioo sormuksesta karkeat pinnat pois – olisin itsekin saanut kokeilla mutta katsoin tässä kohtaa viisaammaksi antaa Hennan tehdä, etten tulisi hioneeksi liikaa pois.
Ihan viimeiseksi kiillotettiin sormus tuollaisella hiomakoneella (?) – mulle laitettiin tommonen puupalikka suojaamaan näppejäni. Henna kyllä sitten viimeisteli tämänkin homman. Tämä prosessi tuo koruille sen ihanan kiillon. Mä en osannut tehdä tuota yhtä näppärästi kuin Henna, varoin ihan liikaa.

           

Ja tässä lopuksi olisi vielä videopätkää tuon ikioman sormuksen teosta alusta loppuun saakka! Enjoy!
Tässä se nyt sitten on – valmis ikioma sormus jonka valmistukseen olen ihan itte osallistunut alusta loppuun. Tuollainen pieni siro sormus, tykkään! Kivi on limenvihreä cubic ja tuon kiven valinnassa menikin pieni tovi kun oli kaikenlaisia ihania värivaihtoehtoja.
Sitten me päätettiin Hennan kanssa että järkätään teille ihanille bloginlukijoille pikkuinen sormusarvontakin jossa on mahdollisuus voittaa tuollainen samanlainen Aalto sormus mutta ilman kiveä – jos haluaa kivenkin niin siitä pitää sitten erikseen sopia Hennan kanssa. Tämä ihastuttava sormusarvonta starttaa ensi viikon aikana.

7 kommenttia

 • Tiina-Kaisa

  Olipa kiva nähdä sormuksen tekoa. Olisin kaivannut selostusta eri vaiheista. Mitä nestei niissä purkeissa oli jne. Nätti sormus siitä lopulta tuli

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kiva että tykkäsit – korujen valmistus oli todella mukavaa seurattavaa ja tehtävääkin. 🙂 Valitettavasti en tiedä mitä nesteitä noissa purkeissa oli, ja kerroinkin tämän vähän maallikon silmin. Sitä voisi tietenkin ajatella toista postausta ja oikein videota, missä Henna puhuu ja kertoo tekemisestä. 🙂

  • Anonyymi

   Yleisesti korujen tekemisessä käytetään rikkihappoa. Juottaessa juotosnestettä.

 • Anonyymi

  Noi ristikkokorvakorut ovat olleet 70-luvulla jo äidillä rihkamaversiona jostain etelästä tänne roudattuna. Ihan samanlaiset valkoisena. Mut kai kaikki on jo jossain vaiheessa keksittyä. Mä olisin halunnut nähdä joitakin isompia koruja enemmän. En muista kenen nahkaristit, pitkäriipuksiset, olivat aika kivan näköisiä, joskus ihan yksinkertaiset korut ovat parhaimpia…. ja halvat.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Tuohon ristikkokorvis asiaan en voi ottaa kantaa kun en ole nähnyt äitisi korviksia, että ovatko juuri samanlaiset. 🙂 Kyllähän tuolla isompiakin koruja on myynnissä, esim. Hennan FB-sivuilla voi niitä katsastella jos kiinnostaa. 🙂