lukemistossa.jpeg
Blogi

Lukemistossa

Merja Jalo – Nummelan Ponitalli – Kadonneen hevosen jäljillä

Siepattu Kafka on yhä kateissa. Repe saa vihjeen, että varkaat olisivat vieneet hevosen Sloveniaan Lohikäärmelinnaksi kutsuttuun paikkaan. Repen ja Kikan on pakko lähteä varmistamaan onko Kafka siellä. Pahat aavistukset täyttävät Kikan mielen, kun Repe lähtee Kafkan perään eikä palaa etsintäreissultaan takaisin. Mitä on tapahtunut? Kikka pelkää, että Repen henki on vaarassa.

– Mä oon tätä Ponitalli -sarjaa seurannut vuodesta 1994. Tuona kesänä ahmein kaikki siihen mennessä ilmestyneet kirjat. Ja olen tämän jälkeenkin noita kirjoja lukenut, vaikka ikääkin alkaa olemaan sen verran paljon että olisi viisaampi vain siirtyä aikuisten kirjoihin mutta jotenkin tämä kirjasarja on lähellä sydäntä eikä lukemista ole viitsinyt lopettaa vain siksi että on kasvanut aikuiseksi.

Jenny Dahlberg – Sopivasti lihava

Millaista on olla lihava maailmassa, jossa naisen ihannevartalo näyttää anorektiselta hammastikulta? Jenny Dahlberg on kolmekymppinen ruotsalainen toimittaja, pienen tytön äiti – ja lihava. Eikä vain pari kiloa ylipainoinen vaan todella paksu. Sopivasti lihava on hänen kertomuksensa siitä, millaista on olla rehevä nuori nainen nykypäivän Ruotsissa. Millaista on olla niin lihava, että kengännauhojen sitominen on vaikeaa ja muodikkaiden vaatteiden löytäminen muualta kuin miestenosastolta mahdotonta. Millaista on, kun ei kylässä uskalla istua tuoliin koska pelkää sen menevän rikki, kun valehtelee farkkuostoksilla olevansa raskaana tai sanoo konditoriassa leivosten tulevan lastenkutsuille, vaikka aikoo syödä kaiken itse. Hauska, suorasukainen ja elämäniloinen kirja vähän puhutusta aiheesta on aiheuttanut Ruotsissa mediamyrskyn.

Anna Johansson – Norsu Nailoneissa

Millaista on olla lihava nainen? Entä miltä tuntuu olla nälkäinen nainen? Ja miten yhteiskunta määrittelee sen, kuka oikeastaan on lihava. Kaikkialla läntisessä maailmassa tuntuu olevan sama ongelma: lihavaa naista ei kunnioiteta eikä arvosteta. Kirjassa kumotaan virheellisiä käsityksiä ja pohditaan laihduttamista, syömishäiriöitä ja lihavuuteen liittyvää häpeää sekä lihavan naisen roolia. Kirjassa näytetään myös, miten elokuvat ja kirjallisuus käsittelevät lihavuutta. Teoksen perussävy on positiivinen ja sen sanoma on selkeä: Hyväksy itsesi, oma lihavuutesi, vartalosi ja ulkonäkösi.

– Tässä kirjassa oli kyllä aika hyvin kiteytetty asioista vaikka enemmän mä silti pidin siitä Pekka Hiltusen ISO -romaanista. Jotenkin tuli niin sama maku tästä kirjasta mutta ei kuitenkaan tyystin. Tekisi mieli ostaa tämä kirja muutamalle ihmiselle, josko se vähän avittaisi niiden näkökantoja kaikkeen tähän.

Leah Chishugi – Pitkä matka paratiisiin

”Vain muutama vuosi takaperin, kun olin vielä huoleton lapsi, kapusin Gisenyissä asuvan setäni talon takana nousevalle vihreänä kimaltavalle kukkulalle ja siirryin maasta toiseen hymyilevien rajavartijoiden hyväksyvien nyökkäysten saattelemana. Mutta se oli ennen kuin tappaminen alkoi.” Nuoren Leah Chishugin onnellinen elämä keskeytyi kammottavalla tavalla, kun Ruandassa alkoi säälimätön kansanmurha, jossa kuoli lopulta yli 800 000 ihmistä. Seitsemäntoistavuotias Leah pakeni raakaa teurastusta vauva sylissään. Hän onnistui pääsemään rajan yli mutta ei tuntenut olevansa turvassa vaan jatkoi pitkää taivaltaan kohti uutta alkua.

Herbjørg Wassmo – Lasi maitoa, kiitos

Kymmenen yli viisi. Se ei ainakaan ollut oikein. Dorte riirui isän kellon kädestään. Ehkä Jumala oli päättänyt ettei tätä osaa elämästä mitattaisi? Kohta hän lähtisi kotiin. Syömään äidin tulikuumaa borssikeittoa. Mutta ensin hän tarvitsisi rahat kotimatkaa varten. Ja passinsa. Tätä kirjaa et unohda ikinä. Naiskaupan uhriksi joutuneen 15-vuotiaan liettualaistytön selviytymistarina jättää lukijaan syvän jäljen. Se on pakahduttava kertomus epätoivosta ja koettelemuksista, joita yhdenkään ihmisen ei kuuluisi kokea – ja se on 2000-luvun karua todellisuutta. Miksi tällaista tapahtuu juuri meillä, vauraissa länsimaissa? Kenellä on lupa murskata nuoren ihmisen haaveet?

Lukemistossa seuraavaksi:

Sasson, Jean P – Prinsessa. Elämä hunnun takana al-Saudin palatsissa

Lepistö, Kati; Peltonen, Leeni – Silmänräpäys

Laura Save: Paljain jaloin

Amy Chua – Tiikeriäidin taistelulaulu

Jari Tervo – Layla

Anne Frank – Nuoren tytön päiväkirja

Soturikissat -sarja

Yön talo -sarjan uusin kirja

Minulle saa suositella kirjoja jotka on kokenut mielenkiintoisiksi.
Omia suosikkeja ovat mm. tositarinat mutta kaikille olen kuitenkin avoin.

47 kommenttia

 • Anonyymi

  Suosittelen Sari Järnin kirjaa Voiko painoa hallita. Siitä saa ajattelemisen aihetta pitkäksi aikaa.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kiitos, tätä on kaverikin suositellut mutta se kirjojen paksuus vähän jänskättää.

 • Anonyymi

  Etkö keksinyt tuosta Jenny Dahlbergin kirjasta mitään sanottavaa?

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No en nyt keksimäänkään viitsinyt. Ei kaikista ollut yksinkertaisesti sanottavaa.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No helpottaa kirjan esittelyä ettei tarvitse erikseen googlettaa.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Eiköhän se ilman merkkejäkin selviä.

 • Anonyymi

  Taisi olla sitten aika mitäänsanomattomia nuo kolme kirjaa mistä et keksinyt mitään sanottavaa itse… Ei ainakaan mua houkuttele lukemaan, toisin kuin sit sellaiset joita oot kommentoinut 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   No eivät ne sellaisia oo ja kahta viimeistä en oo viel ehtiny lukemaan.

 • Anonyymi

  Laura Saven kirja "Paljain jaloin" on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Jos tämä kirja ei puhuttele lukijaa niin ei sitten mikään.

 • Anonyymi

  "Lasi maitoa, kiitos" on kyllä sellainen kirja, josta pitäisi olla paljonkin sanottavaa

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Huomioikaa etten ole kahta viimeistä lukenut, siksi niistä ei ole mitään sanottavaa.

 • Silja`s

  Suosittelen tutustumaan Torey Haydenin pokkareihin. Tositapahtumia. pistää todella miettimään elämää..
  Osa kirjoista on aika järkyttäviäkin.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Juu oon ne kaikki lukenut. Harmi ettei ole enempää.

 • Anonyymi

  Laylasta pidin, vaikka sitä ollaankin paljon kritisoitu varsinkin kurdien keskuudessa (miksiköhän… ;)).

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Pitää tuo ehdottomasti lukea. Ensin ajattelin ettei se kiinnosta mut myöhempi tutkinta osoittikin että kirja voisi olla kiinnostava. 🙂

 • Anonyymi

  Tuo Prinsessa-kirja on hyvä ja siihen taitaa muuten olla jatko-osakin: Prinsessan tyttäret. Oletko muuten lukenut Andrew Croftsin kirjat Zana ja Nadia Muhsenista (Myyty! ja Lupaus vapaudesta)? Suosittelen, jos et.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Kiitoksia, en ole lukenut joten pistetään nämäkin talteen. 🙂

 • Anonyymi

  Minä suosittelen Pauliina Rauhalan Taivaslaulua. En kovin uskonnollinen ole mutta tämä kertomus nuoresta lestadiolaisparista laittoi todella ajattelemaan.

  Kannattaa ehdottomasti lukea koko Sassonin prinsessa-trilogia. Itse olen hankkinut nuo kirjat käytettyinä, kun kirjastosta niitä ei enää löytynyt.

 • Anonyymi

  Anna-Leena Härkösen "Heikosti positiivinen", kertoo vaikeudesta tulla raskaaksi sekä haastavasta raskausajasta. Toinen hyvä Härkösen kirja on "Loppuunkäsitelty", jossa kertoo siskonsa itsemurhasta. Todella koskettava!

  • Anonyymi

   Samaa mieltä. Anna-Leena Härkönen kirjoittaa todella hyvin. "Heikosti positiivinen" on realistista kerrontaa raskauden "ihanuudesta". Lapsen saaminen herättää kaikenlaisia tunteita."Loppuunkäsitelty" on mielestäni hänen paras teoksensa (tähän mennessä).

  • Anonyymi

   Tykkään myös Anna-Liisa Härkösen novelleista, jopa ehkä enemmän kuin romaaneista.
   Osuvaa, huumorilla höystettyä tekstiä.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Pitääpä siis tutustua tähän. 🙂 Mä muistinkin että joku olisi suositellut jotan Härkösen kirjaa mutta en löytänyt sitä kommenttia enää. Taisi olla tuo Loppuunkäsitelty.

 • Anonyymi

  John Verdonin murhamysteerikirjat. Todella mukaansatempaavia kirjoja!

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Mua ei yleensä nämä murhamysteerit oo kiinnostanut mut lupaan kurkistaa voisikohan olla kiinnostavia.

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Joo, on pitänyt jo monia vuosia aloittaa mut jospa nyt sitten. 🙂

 • Anonyymi

  Mä luen tosi vähän kirjoja mut mua kiinnostaa kovasti tuo toinen maailmansota. Oon lukenu Anne Frankin päiväkirjan ja Mein kampfin ja nyt hiljan luin Turvapaikka keskellä myrskyä, se oli tosi mielenkiintoinen ja suosittelen kyllä jos aihe kiinnostaa! Se on tosiaan tositapahtumiin perustuva ja kertoo juutalaisesta joka joutuu keskitysleirille ja kääntyy myöhemmin Jehovan todistajaksi.
  T. Virpi

  • Anonyymi

   Onko Mein Kampf vaikealukuista? Oon miettinyt että jaksaisko sitä alkaa lukemaan.

  • Anonyymi

   On se kieltämättä tosi raskasta luettavaa mutta kuitenki mielenkiintoinen. 🙂
   T. Virpi

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Joo, kuulemma tuo Mein Kampf on raskasta luettavaa. Sitä joskus suositeltiin mulle mut en pystynyt lukemaan kokonaan. Enkä enää ees muista siitä paljoakaan.

 • Unknown

  Meinasin jo suositella Pekka Hiltusen kirjaa, mutta onneksi otin silmän käteen 🙂 En itse ole koskaan ollut ylipainoinen, mutta kirja oli todella hyvin kirjoitettu, kuten oli myös Dahlbergin kirja. Sydämen sivistystä ei voi ikinä saada liikaa, joten mielelläni luen näitäkin tarinoita ja hyppään toisen ihmisen nahkoihin.

  Jos pidät jännityksestä, suosittelisin Marisha Pessl:n Yönäytös -kirjaa. Jos olet yhtään koiraihminen, niin John Groganin Marley ja minä kannattaa lukea. Pariin kertaan luettu Nancy (Deborah Spungen) on myös vaikuttava lukukokemus. Olishan näitä vaikka millä mitalla, mutta tässä muutama 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Yönäytöksen pistän listalle mutta Marleyn olen tainnut nähdä elokuvana jos se on siis se. Ja Nancyn luin varmaan ekana kirja kun aloin kunnolla lukemaan kirjallisuutta. 🙂

  • Unknown

   Eieiei! Marley ja minä nimenomaan pitää lukea kirjana! Elokuva on kauheaa kuraa siihen kirjaan verrattuna. Owen Wilson pilasi koko leffan eikä Anistonkaan oikein vastannut mun kuvaa siitä emännästä.. Yksikään elokuva ei muuten ole koskaan (ainakaan mulla) vetänyt vertoja kirjaversiolle. Onkohan mun päässä kaikki värikkäämpää? 😀

 • mirkkuli

  Osan noista olen jo lukenut, mutta paljon tuli uusia mielenkiintoisia vinkkejä, kiitos siitä! 🙂
  Mä olin lapsena kans hulluna nummelan ponitalli-sarjaan, sekä Nea ja Ratsutyttö kirjat oli myös ihania. Pitääpä joskus ottaa ja lukea me uudelleen näin aikuisena 🙂
  Mä suosittelen lukemaan Katja Ketun Kätilön. Erikoinen kieleltään, mutta siihen tottuu äkkiä ja oli todella hyvä!

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Nea -sarja oli kans hyvä ja sehän jatkuikin taas monen vuoden tauon jälkeen. Oisko ollu vuosi pari sitten kun jatkui. 🙂

  • PipSa / Piia Viena - Värikäs Elämäni

   Se on aina kivaa kun joku suosittelee omaa teostaan. 🙂